Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Τα προγράμματα της MSD για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14η Νοεμβρίου), αποτελεί μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) το 1991 και υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2006. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στην έγκαιρη διάγνωση και στη σημασία του προληπτικού ελέγχου με σκοπό την αποφυγή των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να επιφέρει η ασθένεια αυτή.
3'

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια μεταβολική νόσος και σύμφωνα με το IDF 415 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την μια από της μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στον τομέα της υγείας. Το 2015, το κόστος υγείας για το διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών της νόσου, εκτιμάται στα 673 δισ. δολάρια. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη περιλαμβάνουν καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική δυσλειτουργία, νευροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, ωστόσο μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισής τους με τον συχνό έλεγχο και ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η MSD, ηγέτιδα εταιρεία στην θεραπεία του Διαβήτη παγκοσμίως, δεν σταματά να ενισχύει το ρόλο της στο μέλλον της θεραπείας της νόσου, μέσω της έρευνας και ανάπτυξης αλλά και μέσα από στρατηγικές συνεργασίες που συνάπτει, για τη δημιουργία νέων θεραπειών. Παράλληλα, συμμετέχει σε διεθνείς δράσεις, ενώ αναπτύσσει και πολλές άλλες τοπικού χαρακτήρα, με στόχο πάντα την πρόληψη και τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη.

«Ο διαβήτης είναι μια σοβαρότατη νόσος που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, μας δίνει την ευκαιρία να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού τόσο γι’ αυτή καθαυτή τη νόσο, όσο και για την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, για την αποφυγή των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να επιφέρει στους ασθενείς. Η MSD στην Ελλάδα είναι υπερήφανη για την στήριξη μιας σειράς προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη, που εστιάζουν στη βοήθεια ασθενών και επαγγελματιών υγείας, για την καλύτερη διαχείριση της νόσου», δήλωσε ο κ. Haseeb Ahmad, Διευθύνων Σύμβουλος MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

Στην Ελλάδα, η MSD υποστηρίζει και υλοποιεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη, με αποδέκτες ευρύ κοινό και ασθενείς σε όλη τη χώρα και με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του.

Πιο πρόσφατη δράση ήταν η πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με τίτλο «Αξίζει», (υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης) που εστίαζε τόσο στο Διαβήτη όσο και τη Δυσλιπιδαιμία, ως δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για το καρδιομεταβολικό σύνδρομο. Η καμπάνια περιελάμβανε «ανοιχτές» εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό με την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας και ειδικά ενημερωτικά περίπτερα με σχετικό υλικό σε κεντρικές πλατείες σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, προβλήθηκε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό μήνυμα, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα, www.axizi.gr με πληροφορίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας, ενώ τα μηνύματα της εκστρατείας απεικονίστηκαν σε λεωφορεία και σε συρμούς του μετρό.

Παλαιότερα, με αφορμή προηγούμενες Παγκόσμιες Ημέρες Διαβήτη, η MSD είχε υποστηρίξει τις καμπάνιες «Αλλάζω Τρόπο Ζωής: Τρώω Υγιεινά, Αθλούμαι Τακτικά», της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, το «Διαβητικό Χωριό», μία δράση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) και την οποία η MSD υποστήριξε για δυο συνεχή έτη, καθώς και την εκστρατεία ενημέρωσης του Συλλόγου Διαβητικών Πειραιά και Νήσων με τίτλο «Άνοιξε το δρόμο στη Ζωή».

Όσον αφορά τους ασθενείς, η MSD έχει υποστηρίξει το πρόγραμμα Φροντίζω (υλοποιείται από γιατρούς) και το πρόγραμμα Φροντίζω+ (υλοποιείται από φαρμακοποιούς) με σκοπό την εκπαίδευση και υποστήριξη ασθενών με διαβήτη ή/και δυσλιπιδαιμία, αντίστοιχα.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στην συνεχή εξέλιξη της επιστήμης κάλυψε τα δίδακτρα του Μεταπτυχιακού προγράμματος για τον Σακχαρώδη Διαβήτη ενός μεταπτυχιακού φοιτητή του ΤΕΙ Νοσηλευτικής στη Θεσσαλονίκη.