Salus Index 2016: Η επιχειρηματική αριστεία στον κλάδο του φαρμάκου (pics)

Οι εξαιρετικές επιδόσεις των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του φαρμάκου - υγείας- ομορφιάς, βραβεύθηκαν στην ετήσια συνάντηση επιχειρηματικής αριστείας Salus Index 2016 της Active Business Publishing, την Τρίτη (22/11/2016), παρουσία κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και πλήθους κόσμου.
5'

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε

Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη - Φωτογραφίες: Περικλής Χατζηνάκος

Η φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε ήταν για μία ακόμη χρονιά μεταξύ των εταιρειών που βραβεύθηκαν. Εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας και της οικογένειας Γιαννακόπουλου, το βραβείο παρέλαβε η Διευθύντρια Ποιότητας της ΒΙΑΝΕΞ, Γεωργία Βέρδη. Μεταξύ άλλων, η κ. Βέρδη ανέφερε: «Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία, εκπροσωπεί το ελληνικό φάρμακο από το 1924. Διαθέτει 4 υπερσύγχρονα εργοστάσια, τα οποία είναι όλα εγκατεστημένα στην Ελλάδα και παράγουν φάρμακα για την Ελλάδα και το εξωτερικό». Το τελευταίο έτος εξήχθησαν 40 εκατ. φαρμακευτικά προϊόντα (αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά, παυσίπονα κ.α.) σε 48 χώρες, μέγεθος το οποίο αντιπροσωπεύει το 65% της παραγωγής της ΒΙΑΝΕΞ. Αναφερόμενη στην παρατεταμένη κρίση που διανύει η χώρα, σημείωσε ότι η διοίκηση της ΒΙΑΝΕΞ αντεπεξήλθε επιτυχώς και συνεχίζει τις επενδύσεις της στην επέκταση των συστημάτων ποιότητας, στον παραγωγικό εξοπλισμό, στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, σε καινοτόμες τεχνολογίες, στην ανάπτυξη και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς επίσης και στην καθιέρωση συστημάτων διαφάνειας. «Η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών είναι το όραμά μας, οι αξίες μας, η υποχρέωση όλων των εργαζομένων μας. Είμαστε το καλό, ελληνικό, καινοτόμο και ποιοτικό φάρμακο» κατέληξε.

Οι εταιρείες οι οποίες διακρίθηκαν είναι (με τη σειρά βράβευσής τους): ABBVIE, Novartis Hellas, Pharmathen, Genesis Pharma, Εθνική Ασφαλιστική, ΒΙΑΝΕΞ, Φαρμασέρβ Lilly, Menarini Hellas, Boehringer Ingelheim, Γρηγόρης Σαράντης, Unipharma, Roche Hellas, Power Health, Janssen Hellas, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής, Bayer Hellas, Bennettt, Pharmazac, ΠΡΟΦΑΡΜ, Medochemie, όμιλος επιχειρήσεων Λέλου, DEMO, Elpen, Astra Zeneca, AMGEN, AnaBIOsis, ANFARM, Beidersdorff Hellas, Bristol, Frezyderm, GAP, Pharmasept, Pfizer, Sanofi, Ξυδιάς, Takeda, Libytec, MERCK.

Στο επίκεντρο η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία

Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση έγινε αφορμή για να δοθεί το στίγμα της συζήτησης που απασχολεί έναν κρίσιμο κλάδο, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τη δημόσια υγεία, αυτόν της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Μία πιστή αποτύπωση της δραστηριότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων παρουσίασε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Σπύρος Κτενάς, μέσα από τα στοιχεία της έρευνας της Hellas List. Ένα από τα κύρια συμπεράσματα είναι, ότι παρά τις θετικές επιδόσεις (παίρνοντας ως βάση το 2015 και συγκρινόμενο με το προηγούμενο έτος για 59 επιχειρήσεις), αυξήθηκαν κατά 9% οι συνολικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και έφτασαν στο 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε η δημοσιογράφος του Onmed.gr Νατάσσα Σπαγαδώρου, και συντονίστρια της εκδήλωσης μαζί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σακκά, το 40% του τζίρου των φαρμακευτικών επιχειρήσεων φέτος πηγαίνει σε clawback. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις αντιστέκονται στα φοροεισπρακτικά μέτρα, ωστόσο «ο αγώνας πλέον είναι για την επιβίωση και όχι για την ανάπτυξη, μετά από 7 χρόνια ύφεσης». Από την πλευρά του ο Γιώργος Σακκάς επισήμανε ότι υπάρχει πλέον μία αχτίδα αισιοδοξίας, καθώς εκπονήθηκε η μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, και συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Υγείας για το φάρμακο, η οποία έβαλε στο ίδιο τραπέζι όλη την αλυσίδα του φαρμάκου.

Την κυβερνητική πολιτική υπερασπίστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ήταν και ο πρώτος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Να αναζητούμε το παρελθόν ή να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει δείξει μία άλλη προσέγγιση». Τα σημεία της φαρμακευτικής πολιτικής στα οποία στάθηκε ήταν:

- Στη θέσπιση του πλαισίου για τις κλινικές μελέτες
- Στην ολοκλήρωση ενός ενιαίου rebate, το οποίο θα εξασφαλίζει δικαιοσύνη και διαφάνεια
- Στη διαδικασία εισαγωγής και αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων
- Στην παραγωγική ανάπτυξη, στην οποία μπορούν να συμβάλουν οι συμπράξεις ελληνικών με πολυεθνικές εταιρείες.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Κέλλας, τόνισε ότι 7 χρόνια κρίσης άφησαν πληγές στην Υγεία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας την κατάσταση κατάρρευσης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Φωτεινές εξαιρέσεις, όπως είπε, είναι οι επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή κατεύθυνσης της πορείας της χώρας, με την ώθηση του κράτους. Αυτός είναι ο στόχος της ΝΔ, κατέληξε ο κ. Κέλλας.

Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία, όμως στηρίζουμε και τον ιδιωτικό τομέα ως συμπληρωματικό στο ανεπαρκέστατο δημόσιο σύστημα, τόνισε στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος. Η ανεργία έδιωξε 18.000 νέους γιατρούς, οι οποίοι τώρα στελεχώνουν νοσοκομεία του εξωτερικού, πρόσθεσε και ζήτησε να μπουν κανόνες ορθής λειτουργίας για όλους τους εμπλεκόμενους με την υγεία, ώστε να στηριχθεί και ο ιδιωτικός τομέας.

Ιδιαιτέρως δριμεία κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, με αφορμή τις πρόσφατες προτάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τις οποίες συμφωνούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, για τα καινοτόμα φάρμακα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, επέμεινε στην ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο παραδέχτηκε ότι έστω και με δυσκολία, κάποια πράγματα προχωράνε.

Σχετικές ειδήσεις