HEPACTION: Έκκληση για πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C στις νέες θεραπείες

Διεύρυνση των κριτηρίων για την πρόσβαση στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C, τόσο σε επίπεδο σταδίου της νόσου όσο και σε ασθενείς με συννοσηρότητες, ζητά η ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων HEPACTION.

HEPACTION: Έκκληση για πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C στις νέες θεραπείες
3'

Σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη (06/12/2016), η HEPACTION ανέφερε ότι δύο χρόνια μετά την έλευση των νέων θεραπειών στην Ελλάδα, λιγότεροι από 1.000 ασθενείς ετησίως, ξεκινούν θεραπεία με αυτές. Παρά τη δέσμευση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, η διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες με σκοπό τη μείωση των τιμών και τη διεύρυνση των κριτήριων πρόσβασης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, δεν έχει υλοποιηθεί. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την HEPACTION, πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες να έχουν μόνο οι ασθενείς σταδίου ίνωσης F4 (κίρρωση) και ασθενείς σταδίου ίνωσης F3, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει παλιότερα θεραπευτικά σχήματα και έχουν αποτύχει.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας τόνισαν ότι τα κριτήρια πρέπει να διευρυνθούν, τόσο σε επίπεδο σταδίου της νόσου όσο και σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα, όπως αιμορροφιλία, θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, συλλοίμωξη με τον ιό HIV, κ.α., οι οποίοι έχουν συχνά αντένδειξη στη χορήγηση ιντερφερόνης-άλφα και/ή ριμπαβιρίνης, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή. Περαιτέρω αναμονή ενδέχεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιπλοκές που επιφέρει η νόσος στη ζωή των ασθενών: κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Από την πλευρά των ασθενών, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα, επισήμανε ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 5.000 άτομα με θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) και εξ αυτών περίπου 2.500 είναι τακτικά μεταγγιζόμενοι σημειώνοντας ότι «περίπου το 50% μολύνθηκε μέσω του αίματος με Ηπατίτιδα C σε νεαρή ηλικία και σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 800 - 1.000 άτομα ζουν και με Ηπατίτιδα C». Η κ. Μυρίλλα ανέφερε ότι η εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος στην Ελλάδα είχε εγκληματική καθυστέρηση 10 ετών και από το 2008 που εφαρμόστηκε δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα και συμπλήρωσε ότι «στο παρελθόν οι περισσότεροι ασθενείς ακολούθησαν θεραπείες με πολλές επιπλοκές, ενώ ελάχιστοι θεραπεύτηκαν. Λόγω της συννοσηρότητας και του ιδιαίτερα επιβαρυμένου ήπατος από την αιμοσιδήρωση που έχουν οι ασθενείς από την κύρια νόσο, υπάρχει ραγδαία αύξηση των θανάτων από ηπατοκυτταρικό καρκίνο, οι οποίοι φτάνουν περίπου τους 100 την τελευταία πενταετία».

Ο Μάριος Ατζέμης, μέλος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και να παρέχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες σε όλους τους ασθενείς που ζουν με συλλοίμωξη HIV και Ηπατίτιδας C, και όχι μόνο σ’ αυτούς που φτάνουν στο στάδιο κίρρωσης καθώς, όπως τόνισε «οι άνθρωποι με HIV και Ηπατίτιδα C φτάνουν ταχύτερα στο στάδιο της κίρρωσης και γι’ αυτό άλλωστε οι κατευθυντήριες οδηγίες επιμένουν στη σημασία της πρόσβασης στις νέες θεραπείες». Ο κ. Ατζέμης σημείωσε ότι πληθυσμός – κλειδί είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και ότι οι άνθρωποι με HIV που παρουσιάζουν συλλοίμωξη με Ηπατίτιδα C είναι πάρα πολλοί. Το 2014 το ποσοστό HCV στους χρήστες που απευθύνθηκαν στα προγράμματα απεξάρτησης και υποκατάστασης κυμάνθηκε από 67 έως 74%, ανάλογα με την πηγή των στοιχείων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή