Αποστολίδης: Ζητάμε ορθολογική διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης
Να διορθώσει, έστω και την ύστατη στιγμή, τα μέτρα που προωθούνται στον τομέα του φαρμάκου, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Αποστολίδης προειδοποίησε πως μπαίνει «κόφτης» στα φάρμακα, καθώς με τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, θα έρχονται νέα σκευάσματα στη χώρα με το «σταγονόμετρο» και με καθυστέρηση 2-4 ετών.
Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη, τόνισε ότι βρίσκεται πλέον στο 50% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ζητάμε ορθολογική διαχείριση» είπε ο κ. Αποστολίδης, επισημαίνοντας παράλληλα τις παρατηρήσεις αναλυτών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας, θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 200-300 εκατ. ευρώ, ώστε να ισορροπήσει το σύστημα.
«Παίρνουμε άκριτα μέτρα για τη φαρμακευτική δαπάνη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αντί για διαρθρωτικά τα οποία θα περιόριζαν τον αριθμό των συνταγών, άρα και την άσκοπη χρήση φαρμάκων και θα αύξαναν τη διείσδυση των γενοσήμων ώστε να μένει χώρος για τα καινοτόμα φάρμακα. Επανέλαβε, επίσης, την αναγκαιότητα εξαίρεσης των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ανήκουν στον τομέα της πρόληψης: «Τα εμβόλια προφυλάσσουν από άσκοπη φαρμακευτική αγωγή».
Τέλος, επισήμανε ότι το φάρμακο αποτελεί το 2ο βιομηχανικό προϊόν της χώρας σε εξαγωγές, επομένως ο κλάδος της φαρμακευτικής παραγωγής πρέπει να ενισχυθεί. Αυτή τη στιγμή συμβαίνει το αντίθετο, καθώς ένα στα τέσσερα φάρμακα στην εξωνοσοκομειακή αγορά και ένα στα τρία φάρμακα στα νοσοκομεία, διατίθεται δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία, μετά την αφαίρεση των ποσών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις σε φορολογία, υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και επιστροφές (clawback).