Υπόθεση Novartis: Σειρά αποφάσεων και πορίσματα ερευνών επανεξετάζει το υπ. Υγείας
Στο επίκεντρο της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (10/01/2016) στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαφθορά, με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του αν. υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αν. υπουργού Παύλου Πολάκη, του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου και του γενικού γραμματέα κατά της Διαφθοράς Κωνσταντίνου Χρήστου, βρέθηκε η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Προκειμένου να συνδράμουν στην έρευνα του εισαγγελέα, αποφασίστηκε τα σχετικά υπουργεία να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Συγκεκριμένα, να εντοπιστούν αν υπάρχουν παλιές δικογραφίες και να εντοπιστούν πορίσματα παλιότερων διοικητικών ερευνών για την υπόθεση της εταιρείας τα οποία δεν κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Μία τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί το Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Ενώ η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών υποβλήθηκε τελικά εντός λίγων ημερών πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων. Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Το πόρισμα αυτό φέρεται να συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 αλλά να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.
Παράλληλα, οι οικονομικοί Εισαγγελείς προχωρούν σε συνολικούς ελέγχους των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της Novartis αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών της. Σύμφωνα με την εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, τα ερευνώμενα αδικήματα είναι αυτά της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων αφορά στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας και έρχεται λίγες ημέρες μετά τις κινήσεις των Εισαγγελέων Διαφθοράς, οι οποίοι ερευνούν στοιχεία για εκτεταμένο σύστημα παράνομων πληρωμών κρατικών λειτουργών, που όπως καταγγέλλεται χρησιμοποιούσε η εταιρεία για την προώθηση προϊόντων της και την επικράτησή της στην αγορά.
Η εντολή του κ. Αθανασίου είναι να ανοίξουν όλοι οι ύποπτοι λογαριασμοί που σχετίζονται με την εταιρεία καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη της περιλαμβάνονται σε «λίστες μεγαλοκαταθετών» που ελέγχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας επανεξετάζει σειρά θεμάτων και αποφάσεων προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο τρόπος τιμολόγησης και ο υπολογισμός για την αποζημίωση φαρμακευτικών σκευασμάτων ήταν διαμορφωμένος με «μεθοδεύσεις», ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Novartis.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ