Κούλογλου: Βίντεο τεκμηριώνουν πολιτική προστασία στις έκνομες δραστηριότητες της Novartis
«Η Κομισιόν θα έπρεπε να διερευνήσει την υπόθεση Novartis, τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ελβετική τηλεόραση.
Συνέντευξη στο ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι RTS, για την υπόθεση Novartis, παραχώρησε ο Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή και τη σχετική ερώτηση την οποία έχει καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η υπόθεση Novartis φαίνεται πως «γίνεται το πιο μεγάλο σύγχρονο σκάνδαλο στην Ελλάδα, ακόμη μεγαλύτερο κι από το σκάνδαλο της Siemens στην Ελλάδα» υποστηρίζει ο Στέλιος Κούλογλου. «Υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής φαρμάκων, για τον έλεγχο της ελληνικής αγοράς. Τόσο διότι η ελληνική αγορά ήταν πολύ πλούσια πριν από την κρίση, όσο και επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα που καθορίζει την τιμή των φαρμάκων στην Ευρώπη. Υπάρχουν δύο, τρεις, τέσσερις χώρες, που σύμφωνα με το μηχανισμό αυτόν καθορίζουν τις τιμές πανευρωπαϊκώς. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα είχε στρατηγική σημασία για την Novartis, αλλά επίσης και για τις άλλες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων» προσθέτει.
Την εμπλοκή του FBI, ο κ. Κούλογλου την αποδίδει στην υπόθεση ότι είχε εντοπίσει «περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες ενεχόταν η Novartis και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Νοτίου Κορέας, της Τουρκίας κ.α. Επίσης, είναι προφανές ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ αμερικανικών κι ευρωπαϊκών, καθώς και ελβετικών εταιρειών για τον έλεγχο της μεγάλης αγοράς του φαρμάκου στην Ευρώπη. Όλα λοιπόν αλληλοσυμπλέκονται αλλά πρέπει ο συναγερμός να δόθηκε, ως φαίνεται, από δύο Έλληνες πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, που ειδοποίησαν το FBI και την αμερικανική δικαιοσύνη».
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων, ιατρών, φαρμακοποιών από την εταιρεία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι και τα τέσσερις χιλιάδες άτομα που βρέθηκαν στη λίστα της Novartis η οποία εξετάζεται σήμερα από το αμερικανικό FBI, είναι όλα διεφθαρμένα. Φαίνεται όμως, ότι ένα μεγάλο μέρος κρατικών λειτουργών, ιατρών και φαρμακοποιών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας ενεπλάκησαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και υπάρχει επίσης μια λίστα πληρωμών της Novartis που εμπεριέχει σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άτομα, κι εδώ δεν μιλούμε για πολιτικούς, μιλούμε μόνο για δημοσίους υπαλλήλους, προσωπικό και ιατρούς».
Ως προς τη φερόμενη εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρει ότι «υπάρχουν βίντεο που αφορούν κάποιους ιθύνοντες, Έλληνες πολιτικούς. Υπάρχουν βίντεο που δίνουν την εντύπωση ότι υφίσταται μία μεγάλης έκτασης συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων Ελλήνων πολιτικών και των υπευθύνων της Novartis στην Ελλάδα».
«Από τα βίντεο τεκμηριώνεται ότι υφίσταται κάποιου είδους πολιτική προστασία των έκνομων δραστηριοτήτων της Novartis στην Ελλάδα» προσθέτει.
Η υπόθεση Novartis έχει στοιχίσει τεράστια ποσά στο σύστημα υγείας, τονίζει ο ευρωβουλευτής και υποστηρίζει ότι «η εν λόγω υπόθεση διαφθοράς επέδρασε στην αποδυνάμωση των οικονομικών της υγείας στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας». Επίσης, αναφέρεται σε «δωράκια» και «εξωφρενικά ταξίδια των Ελλήνων κρατικών λειτουργών. Ταξίδια εξωφρενικά, που πραγματοποιήθηκαν δίχως άδεια από το Υπουργείο Υγείας. Υπήρξε κάποια στιγμή κάποιος υπουργός που το αντιλήφθηκε και προσπάθησε μάλιστα να νοικοκυρέψει τα πράγματα, τα της ελληνικής οικονομίας, μετά από το ξέσπασμα της κρίσης. Υπέπεσε στην αντίληψή του ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ταξίδευαν χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένοι από το Υπουργείο Υγείας, και ότι τα εξωτικά και "επιστημονικά" ταξίδια προσφέρονταν στα στελέχη εν είδει ανταμοιβής για την συνεργασία τους με την Novartis», προσθέτει αναφερόμενος σε παλαιότερο έλεγχο τον οποίο είχε διατάξει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.
Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Κομισιόν, τόσο για τις δραστηριότητες της Novartis στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Διότι γνωρίζουμε επίσης, ότι η Novartis διάγει μια πολιτική αδυσώπητου ανταγωνισμού. Κάτι που συμβαίνει και με άλλες εταιρείες. Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν και έτερες περιπτώσεις διαφθοράς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν έχει συμβεί, κάτι τέτοιο, τότε θα διευκολυνόταν η ελληνική έρευνα».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: