ΠΕΦ: Η αλήθεια για την επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης

Απαντήσεις δίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία προβάλλονται το τελευταίο διάστημα από μερίδα της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας και έχουν να κάνουν με το κρίσιμο ζήτημα της ανεπάρκειας της φαρμακευτικής δαπάνης.
4'

ΣΤΟΧΟΣ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Η ΠΕΦ ανοίγει «μέτωπο» σε όλους όσοι επιχειρούν να υποδείξουν το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο ως την αιτία για την υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανεβάζει μεν τους τόνους, ωστόσο σημειώνει ότι ο επιθυμητός στόχος είναι η ισορροπία ανάμεσα στα νέα καινοτόμα και τα παλαιά καταξιωμένα φάρμακα, στο πλαίσιο μία βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής.

«Τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι κύκλοι που σχετίζονται με ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρούν να επαναφέρουν το γνωστό και πολυφορεμένο πλέον ψευδές αφήγημα περί δήθεν υψηλών τιμών των γενοσήμων. Είναι γνωστή πλέον η τακτική των κύκλων αυτών που, αν και αποτελούν μειοψηφία, επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ισχυριζόμενοι με προκλητικό τρόπο ότι τη φαρμακευτική δαπάνη επιβαρύνουν τάχα τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα, με μέση τιμή 7 ευρώ και όχι όσα εισαγόμενα διατίθενται, με μέση τιμή τα 100 ευρώ» αναφέρει η ΠΕΦ.

Για την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η ουσία του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία παραμένει «κλειδωμένη» στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή) βάσει των δημοσιονομικών περιορισμών και των μνημονιακών δεσμεύσεων, εστιάζεται στην αξιολόγηση των νέων, εντός καθεστώτος προστασίας φαρμάκων και στον τρόπο αποζημίωσής τους. «Κάθε φορά που η συζήτηση αγγίζει την ουσία του προβλήματος» αναφέρει η ΠΕΦ, «όσοι έχουν συμφέρον να διατηρούν δεσπόζουσα θέση, με ακριβά εισαγόμενα φάρμακα, επιδιώκουν να στοχοποιήσουν τα γενόσημα φάρμακα (που αποτελούν και την κύρια ελληνική φαρμακευτική παραγωγή) ότι δήθεν αυτά επιβαρύνουν τη φαρμακευτική δαπάνη».

Για το ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων και δη των γενοσήμων, σε συνάρτηση με την πορεία υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, η ΠΕΦ επισημαίνει:

• Η αλήθεια είναι πως την τελευταία επταετία επιβλήθηκαν συνεχείς και σημαντικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων. Οι μειώσεις αυτές σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν αθροιστικά το -80% και, συνολικά, φθάνουν μεσοσταθμικά στο -67%. Οι εξαντλητικές αυτές συνθήκες τιμολόγησης, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της κατανάλωσης και τις επιπλέον επιβαρύνσεις μέσω των rebates και των clawbacks έχουν καταστήσει τα ελληνικά γενόσημα από τα φθηνότερα της Ευρώπης. Ο διακινούμενος, λοιπόν, από όσους έχουν οικονομικό συμφέρον να το πράττουν, μύθος των «ακριβών γενοσήμων» έχει πλέον ξεφτίσει. Γιατί, πώς είναι δυνατόν τα παλαιά οικονομικά φάρμακα που δεν έχουν μάλιστα τον όγκο που τους αντιστοιχεί, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να ευθύνονται για το κόστος της αποζημιούμενης φαρμακευτικής περίθαλψης;

• Η αλήθεια είναι πως για τη φαρμακευτική δαπάνη ευθύνεται η υπερβολική συνταγογράφηση των ακριβότερων προστατευόμενων φαρμάκων, όπως προκύπτει και από τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό τη στιγμή που το Σύστημα Υγείας ασφυκτιά, λόγω μνημονίων, από υπερβολικά χαμηλό πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης.

• Η αλήθεια είναι πως την κατάσταση επιβαρύνει αδικαιολόγητα η αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης και εξορθολογισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης.

• Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι νέες δραστικές που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2014 και μετά, άλλες δικαίως και άλλες αδίκως, επιβάρυναν τη φαρμακευτική δαπάνη με 260 περίπου εκατ. ευρώ το 2016! Όσο περίπου ζητούν κάποιοι εισαγωγείς (εντελώς τυχαία...) να καρατομηθούν περαιτέρω οι τιμές των γενοσήμων, προκειμένου να «αδειάσει ο χώρος» για να... δράσουν τα νέα ακριβά φάρμακά τους, ανεξάρτητα από τον βαθμό της καινοτομίας τους.

• Η αλήθεια είναι πως η εξαντλημένη οικονομικά Ελλάδα, εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με την ταχύτερη, μεγαλύτερη διείσδυση των νέων ακριβών φαρμάκων.

• Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πια κατανοητό ότι όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η υπέρβαση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης προκαλείται από τα δήθεν «ακριβά γενόσημα» είναι αυτοί που έχουν συμφέρον να εξαντλήσουν και να βγάλουν από τη μέση την ελληνική φαρμακοβιομηχανία – 40 επιχειρήσεις που παράγουν οικονομικά, αξιόπιστα και διεθνώς καταξιωμένα φάρμακα, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Η ΠΕΦ, τέλος, εκτιμά ότι η πλειονότητα των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου, επιθυμούν μια ισορροπία ανάμεσα στα παλαιά καταξιωμένα φάρμακα και τα νέα καινοτόμα. «Καλό είναι να εργαστούμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να επικρατήσουν δίκαιες και βιώσιμες συνθήκες στο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής» καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις