Κεντρική θέση για τη φαρμακοβιομηχανία στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η οποία πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη (16/03/2017), παρουσιάστηκαν σε δείπνο εργασίας στο Μικρό Χρηματιστήριο το βράδυ της Τετάρτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας.
5'

Η επιλογή του χώρου, ο οποίος φιλοξένησε την εκδήλωση, δεν ήταν τυχαία, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, καθώς κεντρικός στόχος ήταν να αναδειχθεί η αναπτυξιακή διάσταση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Για τη θέση της φαρμακοβιομηχανίας στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μίλησαν ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Μιχάλης Μασουράκης, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης. Από την πλευρά των συλλόγων ασθενών τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναδείχθηκε η σημαντική συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και στην εξασφάλιση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις θεραπείες που φέρνει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος.

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας κατέχει κεντρική θέση στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας και η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διεθνή προορισμό επιλογής για την κλινική έρευνα και τον προκλινικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η χώρα μπορεί να αποτελέσει κέντρο παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων και να πρωταγωνιστήσει στις νέες τάσεις παραγωγής νέας γενιάς και νέου τύπου φαρμάκων. «Πρέπει να γίνουν πολλά και πρώτα απ’ όλα να αντιμετωπιστούν με τον πιο ορθολογικό και δίκαιο τρόπο τα προβλήματα του κλειστού προϋπολογισμού του συστήματος Υγείας, λόγω κρίσης, και τα προβλήματα της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων με σύγχρονες και τεχνολογικά εξελιγμένες μεθόδους. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου είναι ήδη στο δρόμο αυτό» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Στουρνάρας, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην αξιολόγηση. Πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση εγκαίρως των απαραίτητων αλλαγών, τόνισε και έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε σχέση με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τη συμβολή των επενδύσεων, της έρευνας και της καινοτομίας του φαρμακευτικού κλάδου στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, υπογράμμισε τα εξής:

• Σε μία χώρα, που παρουσιάζει γενικώς υστερήσεις σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, ο τομέας του φαρμάκου αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης στον χώρο αυτό. Και σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του άρθρου 22 του αναπτυξιακού νόμου 4146/2013 αναφορικά με την ενίσχυση συνεργασιών δικτύωσης, πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο.

• Βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας με το κράτος, για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον κλάδο.

• Στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών και σε βασικό προορισμό ιατρικών συνεδρίων και ιατρικού τουρισμού.

• Η συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας, του κράτους και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας είναι απαραίτητη για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της ψηφιακής υγείας.

• Η φαρμακευτική βιομηχανία θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, που στοχεύει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων.

• Ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτές τις δραστηριότητες, εάν οριστεί ένα επαρκές και λειτουργικό πλαίσιο διασύνδεσης και συνεργασίας των παραγωγικών φορέων, με στόχο την εκατέρωθεν βελτιστοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν ως εξαγώγιμο προϊόν.

Από την πλευρά του, ο κ. Μασουράκης τόνισε την ανάγκη μιας συντονισμένης προσπάθειας αλλαγής του μείγματος πολιτικής, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διάσταση του προγράμματος. «Χρειάζεται ένα σοκ αξιοπιστίας και ένα επενδυτικό σοκ» είπε χαρακτηριστικά. Η μείωση του φορολογικού βάρους με ταυτόχρονη αξιόπιστη μείωση της φοροδιαφυγής μέσω καθιέρωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, η εισαγωγή ενός συστήματος υπεραποσβέσεων 200% στις δαπάνες επενδύσεων, η δημοπράτηση όλων των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, η ταχεία άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η πρόσβαση του δημοσίου στις αγορές, μπορούν συνδυαστικά, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, υποστήριξε.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» υπογράμμισε ότι «θεωρούμε απαραίτητη τη θεσμοθέτηση Εθνικής Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και την ύπαρξη μίας Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, χωρίς καθυστερήσεις. Oι όποιες αλλαγές συντελούνται στο χώρο της Υγείας είναι απαραίτητο να γίνονται με επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του. Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και στο βωμό του εμπορικού κέρδους ή στην βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους, δεν πρέπει να θυσιάζεται ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Ο Σύλλογος "Άλμα Ζωής", θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην ανάγκη εφαρμογής «των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας, καθότι θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα και θα προασπίσουν τη Δημόσια Υγεία και τα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών. Η δομική αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, όπως οι υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις -μέσω των οποίων ο κλάδος δίνει 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν- και οι οποίες αποτελούν σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη, είναι στη σωστή μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Για να υπάρξει ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας, θα πρέπει η πολιτεία να επενδύσει στην καινοτομία και την έρευνα» παρέχοντας, παράλληλα, και τα κατάλληλα κίνητρα.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις