Ξανθός: Χρειάζονται ευρύτερες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της αγοράς φαρμάκου
Η παρέμβαση του κ. Ξανθού επικεντρώθηκε στην προώθηση της συνεργασίας των κρατών-μελών στον τομέα των φαρμάκων και των Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς. «Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Προεδρίας της Μάλτας, η οποία αποτυπώνεται στο σχέδιο Συμπερασμάτων που μας παρουσιάζετε σήμερα και στο συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο θεωρούμε ως μια κοινή αφετηρία που διευκολύνει την περαιτέρω συστηματική και εξειδικευμένη συνεργασία των χωρών μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς, περιορίζοντας τις ανισότητες στην Υγεία και στη φαρμακευτική πολιτική» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, χρειάζονται ευρύτερες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και τη σχέση της φαρμακοβιομηχανίας με τα κράτη-μέλη: «Όλοι αναγνωρίζουμε, πλέον, ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Η φαρμακευτική δαπάνη διαρκώς αυξάνεται, τα μεμονωμένα κράτη αδυνατούν να καλύψουν το κόστος και οι πολίτες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε νέα αποτελεσματικά φάρμακα εξαιτίας των υψηλών τιμών τους, ο κίνδυνος απόσυρσης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων ή μη διαθεσιμότητας καινοτόμων φαρμάκων σε εθνικές αγορές λόγω επιχειρηματικών στρατηγικών των εταιρειών, είναι υπαρκτός».
«Θεωρούμε ότι η προτεραιότητα στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο και η έμφαση στη Δημόσια Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή πλαισίου. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα και τα κόστη της, αύξηση της προσβασιμότητας στα ερευνητικά δεδομένα, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη φαρμακοβιομηχανία, υποχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων προς όφελος του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς θεραπείες» πρόσθεσε.
Η αναζήτηση κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να ενταθεί, όμως με έναν πιο δομημένο τρόπο, πέρα από τις επιμέρους εθελοντικές συνεργασίες που μπορούν να αναπτύξουν τα κράτη-μέλη, κατέληξε ο κ. Ξανθός.