Εξαίρεση από τα κριτήρια για τα νέα φάρμακα ζητούν οι καρκινοπαθείς
Οι ασθενείς με καρκίνο και ιδιαίτερα οι οικονομικά ευάλωτοι πλήττονται από τα οριζόντια μέτρα του υπουργείου Υγείας, για την ένταξη των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα, καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Η ΕΛΛΟΚ επισημαίνει ότι ο νέος νόμος εισάγει καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, τα οποία θα πλήξουν ιδιαίτερα τους ογκολογικούς ασθενείς. Ο λόγος είναι ότι έχουν εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αρκετά νέα αντινεοπλασματικά φάρμακα, τα οποία οι ογκολόγοι γιατροί και οι ασθενείς τους, απαιτείται να έχουν στη διάθεσή τους ώστε να μπορούν να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το υπουργείο Υγείας καθυστερούν την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, οι οποίες προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής, αποτελούν τη μοναδική ή την τελευταία επιλογή θεραπείας για πολλούς ασθενείς, ενώ μειώνουν τους χρόνους και άρα το κόστος νοσηλείας, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
«Ως πολίτες γνωρίζουμε τις αδυναμίες της οικονομίας της χώρας και δεν ζητούμε την άκριτη έγκριση των πάντων. Όμως, τα νέα ακριβά φάρμακα πρέπει να είναι διαθέσιμα με ιατρικά κριτήρια για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεν είναι αποδεκτό να κοστολογείται και να συμψηφίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια η ζωή των ασθενών με καρκίνο» τονίζει η Ομοσπονδία.
Η ΕΛΛΟΚ και τα μέλη της, 27 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα, έχει ζητήσει επισήμως, τόσο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από το υπουργείο Υγείας, να εξαιρεθούν άμεσα οι ογκολογικοί ασθενείς και τα νέα αντινεοπλασματικά φάρμακα από τις διατάξεις του άρθρου 89 του Ν. 4472/2017.
Επίσης, να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και να λειτουργήσει το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ευρωπαϊκό Οδηγό για τη Βελτίωση της Ποιότητας στον Ολοκληρωμένο Έλεγχο του Καρκίνου. Η έλλειψη Εθνικού Αρχείου, τονίζει η Ομοσπονδία, καθιστά αδύνατο ακόμη και τον κατά προσέγγιση υπολογισμό των περιπτώσεων ανά μορφή καρκίνου, άρα και του κατά προσέγγιση απαιτούμενου προϋπολογισμένου κόστους.
Χωρίς τα δύο παραπάνω, αλλά και προηγμένων συστημάτων #BigData που θα επέτρεπαν την ανάλυση κόστους ανά μορφή καρκίνου, ασθενή, φάρμακο, γεωγραφική περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας βαδίζει στα «τυφλά» επιχειρώντας μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με οριζόντια μέτρα, που πλήττουν άνισα, τους ασθενείς με καρκίνο και ιδιαίτερα τους οικονομικά ευάλωτους, προσθέτει η ΕΛΛΟΚ.
Τέλος, ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευκολύνει και να επιταχύνει τη διαδικασία πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης του ΕΟΦ και να εξετάσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση της ESMO (European Society Medical Oncology) για την έγκριση τιμολόγησης και αποζημίωσης. Σχετική επιστολή για τη χρήση του εργαλείου μεγιστοποίησης του κλινικού οφέλους (magnitude of clinical benefit) έχει ήδη υποβάλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου από κοινού με την Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδος, από τα μέσα Φεβρουαρίου 2017.