Υπουργείο Υγείας: Κατανομή 90-10 ορίζει ο νέος τρόπος υπολογισμού του clawback
Την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback παρουσίασε ο Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη (29/06/2017) τη σχετική Υπουργική Απόφαση.
Ο κ. Ξανθός ανέλυσε στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) την κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά δικαιότερο τρόπο. Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback, το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, το 10% θα επιβαρύνει κυρίως εταιρείες με Φάρμακα Υψηλού Κόστους.
Μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του clawback συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση, όπως τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος και τα ορφανά φάρμακα. Για την εξαίρεση χρειάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας αυτήν την περίοδο αναμένεται να περιορίσουν το clawback, πρόσθεσε ο Ανδρέας Ξανθός, αναφέροντας συγκεκριμένα τα κριτήρια HTA (Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας) για την έγκριση των νέων φαρμάκων, τη διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και τον έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών. Υπενθυμίζεται ότι, είναι μνημονιακή υποχρέωση η μείωση του clawback κατά 30% το 2017.
Τέλος, το ζήτημα του συστήματος τιμολόγησης αναμένεται να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να «τρέξουν» οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις και να καταστούν μετρήσιμα τα αποτελέσματά τους.