Δούρου: Πλήρες «πακέτο» η υποψηφιότητα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασιστεί να φιλοξενηθεί στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει άλλη μία ένδειξη ότι προχωρά η παραγωγική ανασυγκρότηση και ότι η οικονομία μας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, ανέφερε.
Υπογράμμισε ότι η φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην πόλη υποδοχής, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα, τα οποία πληρώνονται από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι περίπου 20 χώρες σε όλη την ΕΕ έχουν ήδη δηλώσει την επιθυμία τους να φιλοξενήσουν τον EΜΑ, οπότε ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός και οι διαδικασίες περίπλοκες.
Την εκστρατεία για την ελληνική υποψηφιότητα έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών και η Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, εκείνο που καθιστά την ελληνική υποψηφιότητα συνολικά ελκυστική, είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα πλήρες «πακέτο».
«Είναι δηλαδή μια προσφορά που καλύπτει όλα τα κριτήρια που έχει θέσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου. Τόσο σε ό,τι αφορά το βασικό διακύβευμα, που είναι η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οργανισμού προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς του φαρμάκου και κατ' επέκταση να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, όσο και σε ό,τι αφορά στην ικανοποίηση των αναγκών των υπαλλήλων του Οργανισμού και των οικογενειών τους» είπε.
Επεσήμανε ότι η Αθήνα πέραν των αντικειμενικών κριτηρίων έχει και την «άυλη υπεραξία» και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι πέραν π.χ. της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών και στο γεγονός του ευρύτερου περιβάλλοντος της Αθήνας. Ένα περιβάλλον απολύτως πρόσφορο από όλες τις απόψεις - πρόσβασης στην αγορά εργασίας, λειτουργίας διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ήπιου κλίματος, άνετης προσβασιμότητας, ασφάλειας, κ.α.»
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασαν τη διαδικασία μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την έξοδό του από την ΕΕ.
Ο EMA είναι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ που εξασφαλίζει ότι τα φάρμακα που διατίθενται σε 500 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη είναι κατάλληλα και ασφαλή. Ο οργανισμός βρίσκεται επί του παρόντος στο Λονδίνο, αλλά θα πρέπει να μετακινηθεί εκτός των βρετανικών συνόρων λόγω Brexit.
Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία για τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη, καθώς οι βασικές συνομιλίες για το Brexit ξεκινούν.
Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι το τέλος Ιουλίου να υποβάλουν τις προσφορές τους για να φιλοξενήσουν τους δύο οργανισμούς, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τις προσφορές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euractiv.com)