Αποσύρεται ογκολογικό φάρμακο για το μελάνωμα από τη Θετική Λίστα

Συνέπεια της αναδρομικής επιπλέον επιβάρυνσης 25% για τα καινοτόμα φάρμακα, τονίζει η εταιρεία – Θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, απαντά το υπουργείο Υγείας
4'

Πράξη φαίνεται πως γίνονται οι προειδοποιήσεις της φαρμακοβιομηχανίας και οι φόβοι Συλλόγων Ασθενών, για τις αρνητικές συνέπειες του επιπλέον rebate 25% για όλα τα νέα φάρμακα με αναδρομική ισχύ, αλλά και των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί ώστε να εισάγεται ένα καινοτόμο σκεύασμα στη λίστα των φαρμάκων τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas αποφάσισε να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (cobimetinib) από τη θετική λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αιτία για την απόσυρση είναι η απόφαση της Πολιτείας να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017. Σύμφωνα με τη Roche, το φάρμακο θα εξακολουθήσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. η λιανική του τιμή ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες ευρώ).

Το Cotellic (cobimetinib) συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα. Το συγκεκριμένο προϊόν τέθηκε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης τον Μάιο του 2017, όμως το μέτρο της υποχρεωτικής έκπτωσης 25% τέθηκε σε εφαρμογή απροειδοποίητα, ενόσω η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη, επισημαίνει η εταιρεία.

Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, η τιμή του σκευάσματος μειώνεται κατά 40% - χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback – και κατά 50% αν περιληφθεί και το clawback, γεγονός που καθιστά τη διάθεσή του υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη, υποστηρίζει η εταιρεία.

Απευθυνόμενη στους ασθενείς, η Roche Hellas τονίζει ότι έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης της: «Είναι μια απόφαση που αναγκαστήκαμε να πάρουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα τώρα και στο μέλλον».

Η εταιρεία ζητά την απόσυρση της οριζόντιας υποχρεωτικής έκπτωσης 25% σε όλα τα νέα σκευάσματα, καθώς το «συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο σκεύασμα ή μια συγκεκριμένη εταιρεία, αφορά πρωτίστως και πάνω από όλα τη δυνατότητα και το δικαίωμα των Ελλήνων ασθενών και ιατρών να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες με σημαντικά οφέλη».

Πάντως, προσθέτει ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα διάλογο με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους».

Ξανθός: Θα διασφαλίσουμε τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών

Απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την κίνηση της Roche, «μιας ελβετικής πολυεθνικής φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα», να αποσύρει από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το Cotellic, ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.

«Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα) που συμφωνήθηκαν με τους "δανειστές" και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης» αναφέρει ο κ. Ξανθός.

«Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» τονίζει ο κ. Ξανθός.

«Ήδη το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός. Διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όλων όσοι στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη» καταλήγει ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις