Πρώτη αιτία θανάτου οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια μέχρι το 2050
Ομάδα Επιτήρησης για τη χρήση αντιβιοτικών και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων
Οι λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια θα αποτελούν μέχρι το 2050 την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως από 700.000 που έχουμε σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του βρετανικού υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται μετριοπαθής, καθώς η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής αναμένεται να φτάσει το 40% μέχρι το 2050. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε φόρουμ το οποίο απευθυνόταν στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΠΕΦΝΙ, στο πλαίσιο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων με κεντρικό τίτλο «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον».
Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομοθεσία η οποία περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) με συντονιστικό ρόλο για το νοσοκομειακό φαρμακοποιό και αναβαθμίζει τη σημασία που έχει ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Επίσης, επισήμανε πως μέσα από τη λειτουργία των ΟΕΚΟΧΑ θα υπάρχουν «πραγματικά στοιχεία καταγραφής των καταναλώσεων, ιδιαίτερα των προωθημένων αντιβιοτικών, για να προστατευθούν και να ενδυναμωθούν οι ορθές πρακτικές και να υπάρχει αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο των νοσοκομείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ».
Ο συντονιστής του φόρουμ, φαρμακοποιός κ. Αντώνης Μαρκογιαννάκης τόνισε πως έχει μειωθεί η παραγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων, σε σχέση με το παρελθόν. «Από την τριετία ’85 – ’88 που υπήρχαν νέες εισαγωγές πάνω από 30 αντιβιοτικών, σήμερα ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών έχει μειωθεί στα 2-3 την τετραετία».
Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία (στοιχεία 2015) όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των κλινικά σημαντικότερων αντιβιοτικών.
Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ καταλήγοντας ζήτησε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της πολιτείας για την ευαισθητοποίηση και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη συγκράτηση της άσκοπης χρήσης τους.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος μίλησε για κοινή δράση όλων των φαρμακοποιών σε θέματα ενημέρωσης του κοινού, εκπαίδευσης και ανάδειξης του σημαίνοντος ρόλου τους σε όποιον τομέα και αν εργάζονται.