Salus Index 2017: Ορόσημο ο Αύγουστος του 2018 για τη φαρμακευτική δαπάνη
Απονεμήθηκαν τα βραβεία επιχειρηματικής αριστείας - Βραβεύθηκε η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε
Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη - Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης
«Πώς γίνεται με πλεονάσματα να συνεχίζουμε να έχουμε clawback;»: το εύστοχο αυτό ερώτημα έθεσε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο φόρουμ επιχειρηματικής αριστείας Salus Index 2017, που διοργάνωσε ο εκδοτικός οργανισμός NEW TIMES PUBLISHING.
Η εκδήλωση, με την απονομή βραβείων στις επιχειρήσεις του τομέα φαρμάκου - υγείας- ομορφιάς οι οποίες διακρίθηκαν σε κερδοφορία, προσλήψεις, επενδυτικά σχέδια, καινοτομία και ερευνητικά προγράμματα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (09/11/2017) στο ξενοδοχείο «King George».
Στον απόηχο των πρόσφατων αρνητικών εξελίξεων στον κλάδο του φαρμάκου, αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Το πλαίσιο της συζήτησης έθεσε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στον Τομέα των Οικονομικών της Υγείας, Κώστας Αθανασάκης, ο οποίος παρουσίασε έρευνα για την πολιτική φαρμάκου στη χώρα μας. Όπως τόνισε, οφείλουμε να αναζητήσουμε ένα πλέγμα πολιτικών το οποίο θα διαρθρώνεται σε δύο κατηγορίες: την προστατευμένη και τη μη προστατευμένη αγορά. Στην προστατευμένη αγορά οι μείζονες στόχοι θα πρέπει να είναι η άρση των εμποδίων πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα, ο προσδιορισμός δίκαιης τιμής για τα προϊόντα αυτά ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα, καθώς και να δούμε ποια είναι η θέση της καινοτομίας στη θεραπευτική διαδικασία. Για τη μη προστατευμένη αγορά, με έμφαση στη διείσδυση των γενοσήμων, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ασθενείς ώστε να τα επιλέγουν, κίνητρα στη βιομηχανία προκειμένου να παράγει και τέλος κίνητρα στην αλυσίδα διανομής.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παρευρέθηκαν επίσης η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα και ο εκπρόσωπος του Τομέα Υγείας του Ποταμιού, Σωτήρης Κουπίδης. Κοινή ήταν η παραδοχή για την αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου. Ο κ. Κουρουμπλής, ως προς το θέμα της καινοτομίας στήριξε την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για μια από κοινού διαπραγμάτευση των κρατών-μελών της Ε.Ε για βιώσιμες τιμές στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους.
Τον Αύγουστο του 2018 έθεσε ως ορόσημο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, για την αναγκαία αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς τότε λήγει το μνημονιακό πρόγραμμα και δεν θα υπάρχει –τουλάχιστον θεωρητικά- ο δημοσιονομικός περιορισμός. Τόνισε ότι η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε ανισορροπία και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στα μέτρα για τα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία δυσχεραίνουν την πρόσβαση των χρονίως πασχόντων σε νέες θεραπείες και επιβραδύνουν την είσοδο νέων φαρμάκων από 2 έως 4 χρόνια. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει «ταβάνι» για το clawback και το rebate όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ψέγοντας την κυβέρνηση για την έλλειψη πρόνοιας ώστε να μειωθεί το clawback κατά 30% φέτος, που είναι άλλωστε και μνημονιακή υποχρέωση.
Σταθερό πλαίσιο, λογικό, απλό, διαφανές και ισορροπημένο, με προσαρμογή των προϋπολογισμών στις ανάγκες του πληθυσμού, ζήτησε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Βασίλης Πενταφράγκας. «Αξιολογήστε τις προστιθέμενες αξίες, είτε αυτό είναι καινοτομία είτε μεταφράζεται ως προσφορά στην εθνική οικονομία, θέσεις εργασίας, φορολογήσεις κτλ. Αξιολογήστε μας» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα οικονομικά φάρμακα, με λιανική τιμή κάτω των 5 ευρώ, ο όγκος των οποίων υπερβαίνει το 50% στο σύνολο των πωλήσεων των φαρμακείων, καθώς οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές αποτελούν έμμεσες μειώσεις τιμών και πλήττουν ευθέως την επιχειρηματικότητα και την προσβασιμότητα των ασθενών.
Θεσμική -από τη σκοπιά του αναπληρωτή προέδρου του ΣΦΕΕ- ήταν και η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Παναγούλια, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο για τη φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Αναφερόμενος στα υπέρογκα ποσά των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, τόνισε: «Δίνουμε κάθε χρόνο στο κράτος 1 δισ. ευρώ. Για να έχουμε αίσθηση τι σημαίνει αυτό (…) σε δύο χρόνια αναβαθμίζουμε για παράδειγμα τα F-16, σε άλλα δύο χρόνια αγοράζουμε και τα F-35!». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, επίσης, ο κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος και η διευθύντρια Ποιότητας της ΒΙΑΝΕΞ, Γεωργία Βέρδη.
Οι τιμητικές διακρίσεις
Για πρώτη φορά φέτος, το φόρουμ Salus Index 2017 απένειμε τιμητικές διακρίσεις.
Για τη συνεισφορά του στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία έλαβε τιμητική διάκριση ο κ. Γιώργος Παπάζογλου, ιδρυτής των εταιρειών ΠΑΦΑΡΜ Α.Ε, ΦΑΡΜΕΞ Α.Ε, Norma Hellas A.E. Επίσης, το 2016 προχώρησε σε συνεργασία με την αδελφική οικογένεια Γιαννακόπουλου στην καθολική εξαγορά της εταιρείας Superfoods A.E. Ο κ. Παπάζογλου υπηρετεί από το 1978 την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, από διάφορες θέσεις και θεσμικά όργανα, ενώ συνεχίζει με την οξυδέρκεια και μαχητικότητα που τον διακρίνει τις άοκνες προσπάθειές του.
Το πρόγραμμα «προΣfΕΕρουμε» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έλαβε, επίσης, τιμητική διάκριση. Η πρωτοβουλία καλύπτει τις ανάγκες σε φαρμακευτικά σκευάσματα, υγειονομικά υλικά, είδη πρώτης ανάγκης και σχολικά σε παιδιά, αλλά και σε άλλες ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες, που φιλοξενούνται σε Δομές και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας
Την τρίτη τιμητική διάκριση έλαβε ο κ. Παύλος Αρναούτης, ο οποίος θήτευσε στην προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). Μετά από δύο επιτυχημένες θητείες, φέτος πήρε την απόφαση να αποχωρήσει. Ο ΣΕΙΒ είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός σύνδεσμος εταιρειών που παράγουν και διακινούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά, οι εταιρείες οι οποίες βραβεύθηκαν είναι: AbbVie, ELPEN, Εθνική Ασφαλιστική, ΒΙΑΝΕΞ, Pfizer, Pharmathen AEBEE, Όμιλος ΥΓΕΙΑ, Novartis Hellas, Power Health, DEMO, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Boehringer Ingelheim, Intermed, Janssen Hellas, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly, Γρηγόρης Σαράντης ΑΒΕΕ, AnaBIOsis, Genesis Pharma, Roche Hellas, MSD, Bayer Hellas, ΨΗΜΙΤΗ, RAFARM, PROFARM.
Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr