Ξανθός: Σοβαρό πολιτικό ζήτημα η ευχερής πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετέβη στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (07/12/2017) προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO). Ο κ. Ξανθός είχε γνωστοποιήσει το πρόβλημα που ανέκυψε με την απόφαση της Roche στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το θέμα εντάχθηκε προς συζήτηση στο Συμβούλιο, στην ενότητα «φαρμακευτική πολιτική στην Ε.Ε.», προκειμένου να δοθούν πληροφορίες και διευκρινήσεις, τόσο για τη στάση της εταιρείας όσο και για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ξανθός ανέδειξε το θέμα ως σοβαρό πολιτικό ζήτημα το οποίο αφορά στην ευχερή πρόσβαση Ευρωπαίων ασθενών σε καινοτόμα και ακριβά φάρμακα. Αναφέρθηκε στην επιβολή του επιπρόσθετου 25% rebate σε όλα τα νέα φάρμακα ως μέτρου μεταβατικού χαρακτήρα έως ότου αποδώσουν τα μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο νομοθετήθηκε σε συμφωνία με τους δανειστές. «Ο κίνδυνος δημιουργίας συνθηκών επισφάλειας για την παρουσία και άλλων ανάλογων (σ.σ. καινοτόμων) φαρμάκων στην ελληνική αγορά, είναι υπαρκτός» τόνισε ο κ. Ξανθός απευθυνόμενος στους ομολόγους του.
Ο Έλληνας υπουργός Υγείας ζήτησε τη στήριξη της Κομισιόν στις υπάρχουσες μορφές εθελοντικής συνεργασίας των κρατών-μελών για βιώσιμες και «δίκαιες» τιμές αποζημίωσης, καθώς και την τεχνική της υποστήριξη στην προσπάθεια δομημένου διαλόγου στο πλαίσιο της «Στρογγυλής Τράπεζας» ανάμεσα σε κράτη, φαρμακοβιομηχανία και συλλόγους ασθενών. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για συνέργειες στην πληροφόρηση, την αξιολόγηση και την αλλαγή μοντέλου τιμολόγησης των νέων φαρμάκων, στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Ιουνίου 2016.
Συναντήσεις με ευρωβουλευτές
Ο Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε με Έλληνες Ευρωβουλευτές για να τους ενημερώσει για τα προβλήματα στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας μας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Χρυσόγονος, Γιώργος Γραμματικάκης , Κώστας Παπαδάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Νότης Μαριάς.
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε την εικόνα του συστήματος Υγείας και τις δυσκολίες στην καθολική κάλυψη πληθυσμού σε συνθήκες λιτότητας, δίνοντας έμφαση στις στρεβλώσεις και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα του φαρμάκου. Επανέλαβε τη θέση του Υπουργείου ότι η πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα καινοτόμα φάρμακα είναι ένα πολιτικό και όχι ένα επιχειρηματικό ζήτημα. Ενημέρωσε του Έλληνες ευρωβουλευτές για τα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται αυτή την περίοδο (ΗΤΑ, Διαπραγμάτευση, Πρωτόκολλα, Μητρώα Ασθενών, συνταγογραφικές οδηγίες κλπ.), καθώς και για την πρωτοβουλία διακρατικής συνεργασίας των «8 χωρών της Βαλέτα» με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα ακριβά φάρμακα.
Οι ευρωβουλευτές έθεσαν αρκετά ερωτήματα για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του ΕΣΥ και ζήτησαν από τον κ. Ξανθό συστηματική επικοινωνία και συνεργασία για την ανάδειξη σε επίπεδο ΕΕ θεμάτων του υπουργείου Υγείας.
Οι συναντήσεις του υπουργού Υγείας ολοκληρώθηκαν με την πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ και την ευρωβουλευτή από τη Μάλτα και Συντονίστρια της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, Μίριαμ Ντάλι. Ο κ. Ξανθός έκανε ειδική αναφορά στα πολύ χαμηλά όρια του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που οδηγούν στην αυξημένη επιβάρυνση των εταιρειών με rebate και clawback και προκαλούν αντιδράσεις από τη φαρμακοβιομηχανία. Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πολύ κρίσιμο για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, να υπάρχει πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία μέσω διακρατικών συνεργασιών τύπου «Βαλέτα», καθώς αν αυτή η συνεργασία προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, θα αλλάξει τελείως το τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ευρώπη.