Ξανθός: Δεν πάμε σε μία λογική συλλογικής ενοχοποίησης
Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη
«Δεν πάμε σε μία λογική συλλογικής ενοχοποίησης αλλά επίσης νομίζω ότι πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να πάμε και σε μία λογική συλλογικής αθώωσης» τόνισε ο κ. Ξανθός σε συνέντευξή του στον Real FM.
«Νομίζω ότι έχουμε πια την ωριμότητα και την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, που είναι ζορισμένη, που έχει υποστεί όλες αυτές τις τεράστιες, δραματικές επιπτώσεις της κρίσης και έχει την απαίτηση να εξυγιανθεί επιτέλους ο δημόσιος βίος στη χώρα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας για τη θωράκιση του συστήματος, όπως τη συγκρότηση της Επιτροπής HTA και την επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχουν «κλειδώσει» 15 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τα συνολικά 25 που έχουν ενσωματωθεί και ετοιμάζονται άλλα 20. Πρόκειται για πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία θα αλλάξει τη συνταγογραφική συμπεριφορά, εκτίμησε ο υπουργός Υγείας. Το σύστημα της ΗΔΙΚΑ και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα σχεδιάζεται να επεκταθούν και στα νοσοκομεία, για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των νοσηλευόμενων ασθενών.
Ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «διασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο διαφάνειας» με τη «διαδικασία που αυτή τη στιγμή τηρείται στον ΕΟΦ με την κατάρτιση του δελτίου τιμών, τη δημόσια ανάρτησή του, τη δημόσια διαβούλευση με τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων (φαρμακευτικές εταιρείες), με τις ενστάσεις που υποβάλλονται, τις αιτήσεις θεραπείας, τις διορθώσεις όπου υπάρχουν, όπου εντοπίζονται όντως λάθη και λοιπά. Αυτό είναι μια κατοχυρωμένη διαδικασία πια, διαφανής, διαφανέστατη. Δεν την αμφισβητεί κανένας, ούτε η βιομηχανία. Κανένας δεν έχει πει κουβέντα για αυτά τα 5 δελτία τιμών τα οποία έχουμε βγάλει αυτήν την περίοδο τα τελευταία 2,5 χρόνια με αυτόν τον τρόπο και νομίζω ότι αυτό είναι από μόνο του ένα βήμα και ένα σήμα προς όλους τους εμπλεκόμενους, ότι υπάρχει ισονομία και διαφάνεια».
Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε και στην κατάργηση της Επιτροπής Τιμών του υπουργείου Υγείας ως ένα ακόμη βήμα, καθώς «έδινε θεσμικά τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά των Υπουργών». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν θεωρούμε ότι ενοχοποιείται συλλογικά» μία Επιτροπή του Υπουργείου. «Δεν σημαίνει ότι όλοι οι Υπουργοί παρενέβαιναν, ούτε σημαίνει ότι όλα τα μέλη των Επιτροπών αυτών ήταν, ενέχονται» τόνισε.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε, επίσης, τη συγκρότηση της επιτροπής ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στο Υπουργείο, στην οποία συμμετέχουν «οι πάντες, από τους φαρμακοβιομήχανους και της εγχώριας βιομηχανίας και των πολυεθνικών μέχρι τους φαρμακέμπορους, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, όλο το σύστημα το οποίο εμπλέκει τον υπηρεσιακό μηχανισμό, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ, τους πάντες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία». Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι «δεν κάνουμε συναντήσεις εξωθεσμικές ούτε έχουμε επικοινωνίες με μεμονωμένες εταιρείες, αποφεύγουμε με κάθε τρόπο να δώσουμε το σήμα ότι ενδεχομένως έχουμε τη διάθεση να εξετάζουμε κατά περίπτωση προβλήματα, και άρα να κάνουμε μία προνομιακή μεταχείριση».