Hellas PHARM 2018: Λουράντος – Προοπτικές και ευκαιρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Τη διοργάνωση επισκέφτηκαν 2.944 σύνεδροι και τη στήριξαν 140 χορηγοί. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, «ο στόχος του συνεδρίου επετεύχθη. Οι εισηγήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματός του έδωσαν αφορμή για προβληματισμό και συνέβαλαν στο να παρουσιαστούν απόψεις και γνώμες που θα βοηθήσουν τον φαρμακοποιό στην καθημερινότητά του. Και όλα αυτά, με το βλέμμα στραμμένο στις προοπτικές και τις ευκαιρίες που διαγράφονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Το πλούσιο συνεδριακό πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλίες για θέματα επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος, εναρμονισμένα με τις ανάγκες επιμόρφωσης και ενημέρωσης του σύγχρονου φαρμακοποιού. Πιο συγκεκριμένα:
• Ευρωπαίοι και Έλληνες φαρμακοποιοί συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις και τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη για τα φαρμακεία.
• Στο ερώτημα «Τι θα πρέπει να προσέχουν και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν, για την ανάπτυξη του φαρμακείου τους, τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα;» απάντησαν οι συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Επιχειρηματικές λύσεις για τους φαρμακοποιούς».
• Θέματα όπως ο εμβολιασμός των ενηλίκων και ο ρόλος του φαρμακείου κοινότητας, η φαρμακοεπιδημιολογία του εμβολίου του HPV και ο ρόλος του φαρμακείου στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η φαρμακοεπιδημιολογία στην εργαστηριακή πρακτική και η ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της διαχείρισης και της συμμόρφωσης στη φαρμακοθεραπεία, παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στο στρογγυλό τραπέζι «ΠΦΥ και Κοινωνική Φαρμακευτική: Φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες στο φαρμακείο της κοινότητας».
Ακόμα, το πρόγραμμα περιλάμβανε:
• Την 5η Ημερίδα της ΕΕΟΦ «διά χειρός φαρμακοποιού», με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες καθηγητών Φαρμακευτικής, καθώς και Εργαστήριο Πρακτικής, όπου παρασκευάστηκαν γαληνικά σκευάσματα.
• Την «1η Πανελλήνια συνάντηση εργασίας των υπαλλήλων των Διανεμητικών Λογαριασμών των Φαρμακευτικών Συλλόγων», όπου έγινε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ετέθησαν βασικά ζητήματα και προβλήματα προς επίλυση, που έχουν να κάνουν με την καθημερινή λειτουργία των φαρμακευτικών συλλόγων και των διανεμητικών λογαριασμών.
• Την εκδήλωση των Φαρμακοποιών του Κόσμου «20 χρόνια δράσης και προσφοράς», κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΦτΚ κ. Θωμάς Μπαμπάλης παρουσίασε το έργο τους και ακολούθησαν οι βραβεύσεις φορέων και ανθρώπων που στάθηκαν αρωγοί στο έργο των ΦτΚ.
• Ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες.
• Την παρουσίαση του βιβλίου «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, η πρώτη και μοναδική έκδοση για τη ρεαλιστική εφαρμογή της σύγχρονης φαρμακευτικής φροντίδας στο φαρμακείο», των κ.κ. Μανώλη Μιτάκη, Πέτρου Κασαρτζιάν και Νικόλαου Βελτρά.
Ξεχωριστή στιγμή στο συνέδριο ήταν η απονομή των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς, για την ανάδειξη και επιβράβευση των καλύτερων καινοτομιών και πρακτικών στην αγορά των φαρμακείων για το 2018. Πιο συγκεκριμένα, 7 κατηγορίες βραβείων, 2 βραβεία (platinum & gold) σε κάθε κατηγορία και 14 νικητές. Φέτος, για πρώτη φορά, απονεμήθηκαν και δύο ειδικά βραβεία: το βραβείο Επιστήμης στον καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Χρήστο Λιονή, και το βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.