Εκλογές ΣΦΕΕ: Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Οι αποχωρήσεις και τα νέα πρόσωπα - Οι τρεις πυλώνες της νέας στρατηγικής του Συνδέσμου
5'

Με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Παρασκευή, (23/03/2018).

Εξήντα από τις 64 εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, στην οποία κάθε εταιρεία έχει δικαίωμα μίας ψήφου. Οι 15 υποψήφιοι οι οποίοι συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, συγκροτούν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΕ. Κατά αλφαβητική σειρά εκλέγονται οι: Αναγνωστάκης Δημήτριος, Βαρελάς Νικόλαος, Βλόντζος Ιωάννης, Γερασόπουλος Μάρκος, Γιαννουλέας Παναγιώτης, Δάκας Χρήστος, Ευριπίδης Κωνσταντίνος, Θεοδωράκης Σταύρος, Κάτσικας Μάριος, Κοσμίδης Μάριος, Νάρδης Χάρης, Παναγούλιας Κωνσταντίνος, Παπαδημητρίου Ολύμπιος, Ραγκούσης Ζαχαρίας, Φιλιώτης Σπύρος.

Ηχηρή απουσία από το νέο ΔΣ είναι αυτή του απερχόμενου προέδρου Πασχάλη Αποστολίδη, ο οποίος ωστόσο είχε δηλώσει την πρόθεσή του να μην διεκδικήσει ξανά την προεδρία του ΣΦΕΕ. Τις θέσεις των κυρίων Αποστολίδη, Νίκου Ραγκούση και Roberto Greco καθώς και της κυρίας Πόλυς Λεονταρίδη – Καλογερά, που δεν εκλέχθηκαν, στο νέο ΔΣ καταλαμβάνουν οι Ιωάννης Βλόντζος, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Χάρης Ναρδής και Ζαχαρίας Ραγκούσης.

Την επόμενη εβδομάδα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα και θα εκλέξει προεδρείο.

Καινοτομία – Ανάπτυξη – Διαφάνεια

Με ένα αναλυτικό ψήφισμα, η Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ καθόρισε τους άξονες στους οποίους σκοπεύει να κινηθεί ο Σύνδεσμος και η νέα διοίκησή του, το επόμενο διάστημα.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι το 2018 μπορεί να αποτελέσει «έτος-αφετηρία» -με την ευκαιρία της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια- για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου δημόσιου συστήματος υγείας, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στην υγεία και την επίτευξη της απαιτούμενης ισορροπίας στο φάρμακο.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα προς την Πολιτεία είναι: «Για να αναστραφεί η πορεία παρακμής και διάλυσης της Δημόσιας Υγείας απαιτείται ένα ολοκληρωμένο νέο σχέδιο δράσης, που να διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, φτωχών και πλουσίων) σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που σώζουν ζωές, την προώθηση των κλινικών ερευνών σ’ ένα πρόσφορο περιβάλλον που σέβεται κι ανταμείβει την καινοτομία, αλλά και τη διαμόρφωση σταθερών και προβλέψιμων συνθηκών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών με τις διεθνείς εταιρείες. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη διαφάνεια και να μπορεί να οδηγήσει στα επόμενα χρόνια σε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης του επιπέδου των πολιτών της χώρας».

Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από την Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, καθώς:

- Το clawback του 2017 έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκε δηλαδή συνολικά το clawback κατά 37εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το rebate ανήλθε στα 415 εκατ. ευρώ για το 2017, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2018 το clawback ανήλθε στα 53,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 17,4 εκατ. ευρώ πάνω από τον Ιανουάριο του 2017. Είναι προφανές ότι κανένας μηχανισμός συγκράτησης της δαπάνης δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, τονίζει ο ΣΦΕΕ.

- Το κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών τον Ιανουάριο του 2018 ανήλθε στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ το 2018 ενώ το 2017 ήταν 165. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, πλέον, η κοινωνική υποχρέωση της πολιτείας έχει περάσει εξολοκλήρου στη φαρμακοβιομηχανία, και η συνεχής αύξηση του ποσού, όταν ο αριθμός των ανασφάλιστων μειώνεται, καταδεικνύει την αποτυχία ελέγχου.

- Τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων με μηδενική συμμετοχή για τους ασφαλισμένους, μετακυλύουν το κόστος στις εταιρείες μέσω επιπρόσθετου clawback. «Ως προς τα προτεινόμενα κίνητρα, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας, καθώς αποτελούν άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία καθώς αντί να στοχεύουν σε κίνητρα προς τους ιατρούς που συνταγογραφούν και στους φαρμακοποιούς που τα διαθέτουν, απλά επιλέγουν να μετακυλήσουν άδικα ένα κόστος στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες» τονίζει ο Σύνδεσμος.

Η παραπάνω δυσμενής εικόνα αποτελεί συνέχεια των ασύμμετρων πιέσεων που δέχεται ο κλάδος του φαρμάκου από το 2009, στο πλαίσιο των μνημονιακών παρεμβάσεων. Πλέον, κινδυνεύει η πρόσβαση των ασθενών σε νέα σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα, υποστηρίζει ο ΣΦΕΕ. «Τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2017 για τα νέα φάρμακα, όπως το 25% με αναδρομική μάλιστα ισχύ, το ενοποιημένο rebate και το ανεξέλεγκτο clawback, δημιουργούν θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρείες του κλάδου και δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την πρόσβαση των ασθενών σε νέες, αλλά και υπάρχουσες καταξιωμένες θεραπείες».

Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ, εν όψει και της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά, συνοψίζονται στα εξής:

Α) Άμεση εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο της σπατάλης

Β) Άμεση αύξηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ ή θέσπιση ειδικού κονδυλίου για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια

Γ) Αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ

Δ) Θέσπιση ανώτατου βιώσιμου ορίου στο clawback στη λογική της συνυπευθυνότητας, όπως ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Ε) Αξιοκρατική αξιολόγηση της καινοτομίας –βάσει της προστιθέμενης αξίας και όχι οριζόντια επιβολή μέτρων, όπως εξάλλου προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία

ΣΤ) Θέσπιση ουσιαστικών και αποδοτικών πολιτικών ώστε να βοηθήσουν την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων

Η) Κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων παρεμβατικών κλινικών ερευνών βάσει του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που είναι σε ισχύ.

Σχετικές ειδήσεις