ΣΦΕΕ: Θετική υποδοχή στη νέα πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για την κατανάλωση φαρμάκων

Επόμενο βήμα η επικαιροποίηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης

ΣΦΕΕ: Θετική υποδοχή στη νέα πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για την κατανάλωση φαρμάκων
2'

Από την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 βρίσκεται στον «αέρα» η νέα διαδικτυακή υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, για την παροχή στοιχείων της κατανάλωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Φαρμάκου – Τμήμα Ελέγχου και Εκκαθάρισης Συνταγών του ΕΟΠΥΥ προχώρησε στη διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.eopyykmes.gr, παρέχοντας στις φαρμακευτικές εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στοιχεία για τη συνολική εικόνα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την εικόνα της κάθε εταιρείας ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να έχει πρόσβαση και να παρακολουθεί ανά μήνα την κατανάλωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αντιπροσωπεύει – κάνει διανομή στην Ελλάδα από τους δικαιούχους του Οργανισμού (πλήθος εμβαλλαγίων, τζίρος εταιρείας στον ΕΟΠΥΥ, δαπάνη ΕΟΠΥΥ και αντίστοιχα συνολικά στοιχεία όλων των εταιρειών). Για να παίξει ορθά το ρόλο της η νέα υπηρεσία, πάντως, απαιτείται έγκαιρη επικαιροποίηση των στοιχείων, ώστε οι εταιρείες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη διαμόρφωση των μεγεθών.

Ο ΣΦΕΕ χαιρετίζει τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας, καθώς επιχειρεί να απαντήσει στο διαχρονικό αίτημα του Συνδέσμου για παροχή στοιχείων τα οποία θα τεκμηριώσουν τον ορθό υπολογισμό και καταλογισμό των επιστροφών (clawback, rebates) των εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας σε σχέση με την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.

Λογικό επόμενο βήμα, θα πρέπει να είναι και η επικαιροποίηση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στη σταθερή αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ, στα σύγχρονα δεδομένα για τη νοσηρότητα και, τέλος, στις νεότερες θεραπευτικές αγωγές, οι οποίες έχουν ενταχθεί στην ιατρική πρακτική τα τελευταία χρόνια, καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή