Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας: Σε τελικό στάδιο η επιλογή των μελών της Επιτροπής
Την Παρασκευή (20/04/2018) η τελική εισήγηση προς τον Ανδρέα Ξανθό
Τις εργασίες του συνεδρίου για την Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA), με τίτλο “HTA Conference: Towards an Integrated HTA framework”, άνοιξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος.
Ο κ. Γιαννόπουλος ανέλυσε τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης στη φαρμακευτική πολιτική, με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση όλων στο φάρμακο, στην ανάγκη να ανταποκρίνεται το σύστημα στις ανάγκες των ασθενών, στην αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του ύψους των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την αύξηση της δαπάνης ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την Ευρωζώνη. Επίσης, αναφέρθηκε σε μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος και στη θεσμική του θωράκιση, καθώς επίσης στον αναπροσανατολισμό του συστήματος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κεντρικοποίηση των προμηθειών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή (20/04/2018) θα γίνει η τελική εισήγηση προς τον υπουργό κ. Ξανθό, για τα άτομα τα οποία θα στελεχώσουν τη νέα επιτροπή HTA. Οργανικό στοιχείο του HTA θα είναι και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης του κόστους των καινοτόμων θεραπειών, τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση θα χρησιμοποιηθούν και οι συμβολαιακές συμφωνίες.
Έλλειμα για τη διαδικασία αξιολόγησης αποτελεί η απουσία μητρώων ασθενών, είπε ο γενικός γραμματέας, θέμα που ανέδειξε στη συνέχεια και ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ. Ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε στα προβλήματα στη χρήση επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς διαπιστώνεται σταθερά η απουσία τους, όπως και η απουσία πολιτικής βούλησης και διοικητικής υποστήριξης για τη δημιουργία μητρώων ασθενών. Ωστόσο, τόνισε ότι η απουσία μητρώων δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, καθώς και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν υφίστανται μητρώα, παρά μόνο αποσπασματικά.
Επίσης, επισήμανε την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων τα οποία να αφορούν στην αποζημίωση και τιμολόγηση. Η επιτροπή θετικής λίστας δεν μπορούσε να επιτελέσει το έργο της, είπε ο κ. Κούβελας, λόγω πολλών αγκυλώσεων, έλλειψης γνώσης για τις διαδικασίες και υιοθέτησης αυθαίρετων κανόνων για την τιμολόγηση, όπως της προσήλωσης στις διαδικασίες του ΕΜΑ και του FDA. Κατά τον κ. Κούβελα, η νέα νομοθεσία και η διαδικασία σε πρώτη φάση της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, επιδιώκει να άρει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, θέτοντας επιστημονικά κριτήρια που σχετίζονται με την ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, την προστιθέμενη θεραπευτική αξία, τα κλινικά δεδομένα, καθώς και την επίπτωση στον προϋπολογισμό.