Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο
«Οφείλουμε να κάνουμε μια σοβαρή προετοιμασία για τη μεταμνημονιακή περίοδο» είχε δηλώσει ο κ. Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχουν δυσκολίες, τα μνημονιακά μέτρα επέτειναν τα προβλήματα και πραγματικά είμαστε σε ένα πάρα πολύ οριακό σημείο και οφείλουμε να δείξουμε την ωριμότητα και τη σοβαρότητα ως πολιτικό σύστημα να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική».
Το υπουργείο Υγείας ιεραρχεί σε αυτή τη φάση την επανεξέταση θεμάτων τιμολόγησης και αποζημιωτικής πολιτικής, καθώς και την έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA). Επίσης, η χώρα μας θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση της Συμμαχίας της Βαλέτα, στην οποία θα γίνει συζήτηση για τις από κοινού ενέργειες -των δέκα πλέον χωρών- διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία, ακριβών και αποτελεσματικών φαρμάκων.
Από την πλευρά της βιομηχανίας, αυτό που ιεραρχείται ξεκάθαρα ως επιτακτική ανάγκη είναι ο επαναπροσδιορισμός του διαθέσιμου προϋπολογισμού για το φάρμακο. Τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF) επισημαίνουν ότι ακόμα και μια έμμεση αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη, θα μπορούσε να δημιουργήσει «χώρο» στο ασφυκτικό πλαίσιο του 1,945 δισ. ευρώ, το οποίο «γεννά» επιβαρύνσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι προτάσεις τους συγκλίνουν και επικεντρώνονται σε τρία κύρια σημεία: στην πρόληψη, στην κάλυψη των ανασφάλιστων και στις κατηγορίες φαρμάκων ελεγχόμενης διάθεσης.
Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες για την πρόληψη, όπως είναι οι εμβολιασμοί, δεν συνιστούν φαρμακευτική δαπάνη και πρέπει να εξαιρεθούν, τονίζει η φαρμακοβιομηχανία. Τα εμβόλια δεν θεραπεύουν, αλλά προλαμβάνουν τη νόσηση, επομένως εντάσσονται στις κοινωνικές πολιτικές δημόσιας υγείας και εν τέλει συμβάλλουν στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δημιουργία/πρόβλεψη ειδικού κονδυλίου στον ΕΟΠΥΥ για την πρόληψη/εμβόλια (περίπου 100 εκατ. ευρώ) είχε προτείνει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Εξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη ζητούν επίσης οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας για τα παράγωγα αίματος, τα ορφανά και αντιρετροϊκά φάρμακα, τα οποία υπολογίζονται σε 170 εκατ. ευρώ. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Βασίλης Πενταφράγκας, επανέλαβε την παραπάνω πρόταση για τις ανελαστικές και απολύτως ελεγχόμενες κατηγορίες φαρμάκων, μιλώντας στο 10ο Συνέδριο της ΠΕΦΝΙ, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες (10-13 Μαΐου) στην Καλαμάτα.
Το θέμα της κάλυψης των ανασφάλιστων –που έχουν επισημάνει πολλές φορές οι ενώσεις του φαρμάκου- έθεσε εκ νέου χθες, Τρίτη (15/05/2018) το PhRMA Innovation Forum (PIF), ο νέος επίσημος φορέας που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές εταιρείες καινοτομίας. Το PIF ζητά την αφαίρεση της δαπάνης για τους ανασφάλιστους από τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Για το 2018, η δαπάνη των ανασφάλιστων εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 210 εκατ. ευρώ έναντι δαπάνης 150 εκατ. ευρώ περίπου το 2017. «Η Πολιτεία οφείλει να μεταφέρει το χρηματοοικονομικό βάρος της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας στην κοινωνική πρόνοια, δηλαδή σε άμεση χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία και όχι να μεταθέτει το βάρος στη φαρμακοβιομηχανία ως ειδικό διακριτό φόρο» προσθέτει το φόρουμ.
Τις παραπάνω προτάσεις αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη θέτει η βιομηχανία, ώστε να συμπεριληφθούν στη συζήτηση που ανοίγει -και στη Βουλή- για τη μεταμνημονιακή εποχή, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος της υγείας ήταν ο πρώτος που υπέστη σημαντικό πλήγμα από τα μνημόνια και άρα θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα «διορθωθεί». Με ορόσημο τον Αύγουστο του 2018 και το τέλος του προγράμματος, «η καλύτερη ευκαιρία για την έναρξη αυτής της συζήτησης είναι τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά το PIF.