Άμεση εφαρμογή της απόφασης για τα δωρεάν φάρμακα ζητούν οι καρκινοπαθείς

Αρνητικό παράδειγμα η κάλυψη της εξέτασης ONCOTYPE DX που παραμένει σε εκκρεμότητα.
2'

Εδώ και τρεις μήνες υπάρχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την κάλυψη της διαγνωστικής εξέτασης ONCOTYPE DX για ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Όμως, δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμη οι απαραίτητες εφαρμοστικές διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης, παρά τις υπενθυμίσεις και τις επιστολές που έχει στείλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται την κατάθεση παραστατικών για εξετάσεις που έχουν ήδη γίνει για την αποζημίωση της δαπάνης, η οποία ξεπερνά τις 3.500 ευρώ.

Την επανάληψη αυτού του αρνητικού παραδείγματος φοβούνται οι καρκινοπαθείς, γι’ αυτό αντιμετωπίζουν με ικανοποίηση μεν, επιφυλακτικά δε, την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τη διεύρυνση της μηδενικής συμμετοχής και στα φάρμακα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής.

«Η χθεσινή (13/12/2018) ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη χορήγηση με μηδενική συμμετοχή φαρμάκων που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής, όπως ίσχυε και κατά το παρελθόν, αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για τους ογκολογικούς ασθενείς, αρκεί να ξεκινήσει άμεσα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και άρνηση αποζημίωσης, όπως συμβαίνει με την αποζημίωση των εξετάσεων ONCOTYPE DX και BRACA1 & BRACA2, για τις οποίες επίσης ζητούμε την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης και την ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση» αναφέρει η ΕΛΛΟΚ σε σχετική ανακοίνωση. Για τις γονιδιακές εξετάσεις BRACA1 & BRACA2 έχει δημοσιευθεί η ΚΥΑ για την κοστολόγησή τους, όμως και πάλι εκκρεμεί η ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Τέλος, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου αναμένει την εφαρμογή της απόφασης για τη μηδενική συμμετοχή και για έναν επιπλέον λόγο: για να αποκτήσει μία σαφή εικόνα σχετικά με τον κατάλογο των φαρμάκων που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς κατά το παρελθόν η ΕΛΛΟΚ, σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα, έχει αποστείλει πρόταση στο υπουργείο Υγείας, η οποία περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως.