Ειδική εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού σε όλη τη χώρα
Μέσω μιας ειδικής εφαρμογής θα παρακολουθεί ο ΕΟΦ τις ελλείψεις φαρμάκων και αναλώσιμων σε όλη τη χώρα, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.
Την ανακοίνωση έκαναν στελέχη του ΕΟΦ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Δαραμήλας και μέλη του ΔΣ έθεσαν το σημαντικό ζήτημα των ελλείψεων σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα για το διαβήτη, αλλά και σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, οι οποίες παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ιωάννης Μαλέμης και ο αντιπρόεδρος, Ηλίας Γιαννόγλου, όπως επίσης και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, Παντελία Γκούρα, ανέφεραν ότι έχουν γνώση του θέματος και είναι αναγκαία η συνεργασία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και του ΕΟΦ για να υπάρχει άμεση ενημέρωση και ο Οργανισμός να προχωρεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της «Κίτρινης» και «Λευκής» Κάρτας του ΕΟΦ και τέθηκαν οι βάσεις για τη συνεργασία των δύο πλευρών, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη για το σημαντικό αυτό θέμα.
Εθνικός κατάλογος για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα
Παράλληλα, στη δημιουργία Εθνικού Κεντρικού Καταλόγου Φαρμακευτικών Σκευασμάτων προχωρά το υπουργείο Υγείας. «Το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε διαχρονικά αίτημα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών σε συνδυασμό με τη δημιουργία κοινού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους νοσηλευόμενους» επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) σε επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο.
Η ΠΕΦΝΙ θεωρεί πως ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ενεργειών μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές δικλείδες ασφαλείας για τη φαρμακευτική φροντίδα, την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων, τα registries καθώς και για την ορθολογική οικονομική διαχείριση των ακριβών και εξειδικευμένων φαρμάκων που διακινούνται προς χρήση των ασθενών που εξυπηρετούνται από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία.
Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (ΕΑΗΡ, Director of Professional Development), Δέσποινα Μακριδάκη σε δήλωσή της αναφέρει ότι «η λειτουργία ενιαίας επιστημονικής πλατφόρμας για το φάρμακο, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο σωστής επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων, των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών» και τονίζει πως «οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί με την επιστημονική τους εξειδίκευση, την κλινική εμπειρία και τη γνώση των διεθνών προτύπων που διαθέτουν, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο της πολιτικής ηγεσίας για τον εξορθολογισμό των δαπανών διασφαλίζοντας παράλληλα την παροχή βέλτιστης φαρμακευτικής φροντίδας προς τους ασθενείς».