Πανευρωπαϊκό «ρεκόρ» σε clawback και rebate – Για αποσύρσεις φαρμάκων προειδοποιούν ΣΦΕΕ και PIF

Πλήρες αδιέξοδο έχει δημιουργήσει η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των ανεπαρκών κλειστών προϋπολογισμών για το νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό φάρμακο.

Πανευρωπαϊκό «ρεκόρ» σε clawback και rebate – Για αποσύρσεις φαρμάκων προειδοποιούν ΣΦΕΕ και PIF
Πάνω από 70% οι υποχρεωτικές επιστροφές
3'

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν επείγουσα συνάντηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος είτε αποσύρσεων καινοτόμων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, είτε μη προμήθειας του ΕΟΠΥΥ με τα συγκεκριμένα φάρμακα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αφορμή είναι τα σημειώματα που έλαβαν οι εταιρείες για το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate) για τα νοσοκομειακά φάρμακα (Ν.3816 κατηγορίας 1Α) που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για την περίοδο του α’ εξαμήνου 2018. Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το Phrma Innovation Forum (PIF) σε κοινή επιστολή τους, τα ποσά έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό ελληνικό και πανευρωπαϊκό προηγούμενο, καθώς αναλογούν πλέον σε ποσοστό άνω του 70% της τιμολογηθείσας αξίας προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει δικαιολογημένη οργή στον κλάδο μας, καθόσον είναι πασίδηλα μη βιώσιμο για τις εταιρείες μας το σύστημα που επιβάλλει στα προϊόντα μας να αποζημιώνονται σχεδόν στο ένα τρίτο της τιμολογηθείσας αξίας τους. Πρέπει να τονιστεί μάλιστα πως οι ονομαστικές τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων καθορίζονται αποκλειστικά από το κράτος με βάση το Μ.Ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, για να γίνει απολύτως σαφές, το κράτος καθορίζει την τιμή πώλησης ενός προϊόντος και στη συνέχεια απαιτεί επιστροφή το 71% της αξίας του μέσω του θεσμοθετημένου μηχανισμού υποχρεωτικής απόδοσης clawback και rebate!» αναφέρουν στην επιστολή προς τους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

ΣΦΕΕ και PIF παραθέτουν τα εξής στοιχεία, ώστε να καταδείξουν ότι «η διατήρηση αυτών των προϊόντων στην αγορά καθίσταται πλέον αδύνατη»:

«Η απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση που διαμορφώνεται δε λαμβάνει υπόψη ότι τα φάρμακα 1Α είναι προϊόντα υψηλής καινοτομίας, εξόχως αποτελεσματικά και δραστικά, αποτέλεσμα μακρόχρονων επιστημονικών ερευνών υψηλότατου κόστους για πολύ σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, με εξαιρετικά οφέλη για τους πάσχοντες και το δημόσιο σύστημα υγείας» προσθέτουν και προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή εξελίσσεται ως μη βιώσιμη για τις εταιρείες και επικίνδυνη για τους ασθενείς.

ΣΦΕΕ και PIF ζητούν από την Πολιτεία να προβεί άμεσα σε ένεση ρευστότητας για τα πεπραγμένα του 2018, όπως είχε πράξει για τα έτη 2016 και 2017, και σε αναπροσαρμογή προϋπολογισμού για το 2019, ώστε «απλά να βελτιωθεί η μη αποδεκτή ήδη διαμορφωμένη εικόνα για αυτή την κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων. Άλλωστε συγκεκριμένα εργαλεία, όπως η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βοηθούν στη μελλοντική ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των διαθέσιμων πόρων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή