Στα 550 εκατ. ευρώ το clawback για το 2018 - Αποσύρσεις φαρμάκων προ των πυλών...
Το clawback από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης για την προηγούμενη χρονιά, φέρεται να «έκλεισε» επισήμως στα 550 εκατ. ευρώ.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή (05/04/2019).
Σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, το clawback φαίνεται να είναι ελαφρώς «συγκρατημένο», κατά 50 περίπου εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το λογαριασμό των συνολικών επιβαρύνσεων για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Υποχρεωτικές επιστροφές μισού δισεκατομμυρίου ευρώ αποτελούν και πάλι ένα τεράστιο ποσό, ενώ σε συνδυασμό με το rebate και το νοσοκομειακό φάρμακο, η επιβάρυνση εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η πιθανότητα για αποσύρσεις προϊόντων από την αγορά δεν έχει αποφευχθεί. Με βάση το clawback και συνυπολογίζοντας το rebate, οι επιστροφές ξεπερνούν το 35% της τιμολογηθείσας αξίας του φαρμακευτικού σκευάσματος και φτάνουν στο 40% στο νοσοκομειακό φάρμακο, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι για τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Είναι ξεκάθαρο ότι τα προϊόντα καθίστανται ασύμφορα και ότι η κατάσταση είναι μη βιώσιμη για τις φαρμακευτικές εταιρείες, επισημαίνουν στελέχη της βιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, είχε απευθύνει έκκληση πριν από λίγους μήνες για τη διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη συγκράτηση των υπερβάσεων. Σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Νοέμβριο, η ΠΕΦ είχε επισημάνει ότι περισσότερα από 600 φάρμακα υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν να αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση το 2019, εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης και των τεράστιων υποχρεωτικών επιστροφών από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς το δημόσιο, οι οποίες μαζί με τη φορολογία φτάνουν στο 70% του τζίρου. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν λύθηκε και ήδη υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η στρεβλή αυτή πολιτική κοστίζει και στο κράτος και στις εταιρείες.
Σε κάθε ευκαιρία, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ τονίζουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη του 1,945 δισ. ευρώ μπορεί να διορθωθεί σε ρεαλιστικά επίπεδα από φέτος, καθώς το 2019 είναι η πρώτη χρονιά που η χώρα μας έχει μεγαλύτερη ελευθερία δημοσιονομικών κινήσεων. Πέρα από την άμεση αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ ζητούν να εξαιρεθούν τα εμβόλια από τις δαπάνες του φαρμάκου και να μεταφερθούν στους κωδικούς της πρόληψης και της δημόσιας υγείας, κατά τα πρότυπα του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επιπλέον, η ΠΕΦ επιμένει στην πρότασή της για δικαιότερη κατανομή του clawback με την κατάτμηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε τρεις κατηγορίες, μία για τα ακριβά φάρμακα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, μία την προστατευμένη αγορά και μία για την απροστάτευτη αγορά. Στόχος είναι να μην επιβαρύνονται οριζόντια, τα οικονομικά φάρμακα που βοηθούν στη συγκράτηση της δαπάνης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν τα σημειώματα για το clawback του 2018 στις εταιρείες, οπότε και θα φανεί πώς έχει κατανεμηθεί η υπέρβαση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr