Ξανθός: Η απάντηση στο θέμα της φαρμακευτικής καινοτομίας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση
Η πρόσβαση σε καινοτόμα και ακριβά φάρμακα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019. Η ρουμανική προεδρία διατήρησε στην ατζέντα το ζήτημα της πρόσβασης των ασθενών στις αναγκαίες για αυτούς θεραπείες, με έμφαση στα καινοτόμα φάρμακα.
Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επισήμανε ότι παρά τις επισημάνσεις και κοινές διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία, σε προσιτές τιμές και με βιώσιμο τρόπο για τα συστήματα υγείας, δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος ούτε οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες αναδιαμόρφωσης του ανίσχυρου και αναποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου για το φάρμακο.
Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Ξανθός είπε ότι «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα μέτρα λιτότητας, δίνουμε προτεραιότητα και έχουμε διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες και στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ρυθμιστικά πρότυπα και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Η προσπάθεια διευκόλυνσης των κλινικών μελετών στη χώρα μας, πέρα από σκοπούς ερευνητικούς και αναπτυξιακούς, υπηρετεί και μια στρατηγική πρώιμης πρόσβασης επιλεγμένων ασθενών σε σύγχρονες θεραπείες που δεν επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, η έμφαση δίνεται σε διαρθρωτικές αλλαγές που διασφαλίζουν την αξιόπιστη κλινική αξιολόγηση της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας των νέων φαρμάκων, τη διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσής τους και την ορθολογική συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών».
Ωστόσο, η απάντηση στην πρόκληση της φαρμακευτικής καινοτομίας δεν μπορεί να δοθεί μόνο σε εθνικό επίπεδο, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, καθώς οι εθνικές προσπάθειες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, προϋποθέτει:
1. Διαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης.
2.Συστηματική και συνεχή καταγραφή δεδομένων (real world data) και ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου.
3. Κοινές αξιολογήσεις των νέων φαρμακευτικών προϊόντων.
4. Ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας και ισχύος των μεμονωμένων χωρών, μέσα από διακρατικές συμμαχίες όπως η Valetta και η Beneluxa, για την επίτευξη «δίκαιων» τιμών αποζημίωσης.
5. Πολιτικές πρωτοβουλίες όπως το ψήφισμα που προτείνει η Ιταλία στο πλαίσιο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφορικά με την ενίσχυση της διαφάνειας στις αγορές φαρμάκων, εμβολίων και τεχνολογιών υγείας.
6. Μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική, αλληλέγγυα και δημοκρατική, ικανή να δίνει αποτελεσματικές λύσεις στα κοινά προβλήματα όπως η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η οικονομικά προσιτή πρόσβαση στα φάρμακα.
«Η υιοθέτηση ενός τέτοιου πλαισίου απαιτεί μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη, τόλμη και αποφασιστικότητα από όλους μας» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr