Βράβευση για τη ΒΙΑΝΕΞ στα «Salus Index 2014»
Η ΒΙΑΝΕΞ ήταν μεταξύ των 23 εταιρειών που βραβεύθηκαν, ως η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε κύκλο εργασιών, δεύτερη σε πωλήσεις και τέταρτη σε κερδοφορία στο σύνολο του κλάδου του φαρμάκου.
Το βραβείο παρέλαβε ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Η ομιλία του κ. Γιαννακόπουλου, ο οποίος δεν στάθηκε μόνο στη βράβευση αλλά καυτηρίασε τα σημαντικά προβλήματα στον κλάδο του φαρμάκου και στην υγεία γενικότερα, προκάλεσε αίσθηση, καθώς έγινε σημείο αναφοράς και σε παρεμβάσεις που ακολούθησαν.
Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ ξεκίνησε το λόγο του εκφράζοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία «αναδεικνύει την υγιή επιχειρηματικότητα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, ιδιαίτερα δε στον τομέα του φαρμάκου, καθώς οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου επιχειρούν μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον», όπως σημείωσε και συνέχισε:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη βράβευση, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη ΒΙΑΝΕΞ, η οποία παραμένει πιστή στα ιδανικά που πρεσβεύει κατά την 90χρονη πορεία της. Έχουμε πει ‘όχι’ στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, συνεχίζουμε να προσφέρουμε υψηλών προδιαγραφών ελληνικό φάρμακο, με νέες επενδύσεις, σχεδιασμό νέων προϊόντων και αύξηση της εξωστρέφειας.
Η διάκριση αυτή έρχεται σε μία ευχάριστη για εμάς συγκυρία, καθώς μόλις χθες ανακοινώσαμε την άφιξη των πρώτων παρτίδων βανκομυκίνης στην Κίνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την ELI-LILLY.
Δυστυχώς, όμως, δεν ακούμε συχνά, καλά νέα για το ελληνικό φάρμακο και την υγεία, αφού αντί για «σύμμαχο» έχουμε… απέναντί μας μία κυβέρνηση η οποία είναι ουσιαστικά απούσα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Νοσοκομεία με δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, αγωνία των φαρμακοποιών για το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου και όχι μόνο…
Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έχει καταδικάσει την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση Σαμαρά, συνεχίζοντας με την ίδια σκληρότητα και πίστη στις επιταγές των δανειστών, το έργο των μνημονιακών κυβερνήσεων που προηγήθηκαν.
Με μέτρα παράλογα, που αποκτούν νόημα μόνο αν ιδωθούν υπό το πρίσμα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται καθημερινά, γυρνώντας μας δεκαετίες πίσω. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παλεύει να σταθεί όρθια, μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον, το οποίο «χτίζεται» τα τελευταία χρόνια συστηματικά, από ανθρώπους που έκαναν τα πάντα για να τη διαλύσουν. Μιλώ για τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών στα φάρμακα σε επίπεδα που τείνουν να μην ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής –τουλάχιστον της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση μάλλον υπολογίζει με τιμές Ινδίας ή Πακιστάν.
Είναι βέβαιο ότι σύντομα, με τη φαρμακευτική δαπάνη «κολλημένη» στα 2 δισ. ευρώ, θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις: συνθήκες έντονης υγειονομικής κρίσης για τους ασθενείς, «λουκέτα» για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αν συνυπολογίσουμε τις συνεχείς μειώσεις τιμών και τα χαράτσια του rebate και του clawback.
Απεύχομαι να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί δικαιολογίες όπως το «οι συναλλαγές με το δημόσιο έχουν ρίσκο», όπως έχει πει σε άλλη περίπτωση ο κ. Βορίδης, αν σήμερα προκαλούν μειδιάματα, τότε θα προκαλούν οργή.
Η ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην υγεία είναι πιο επείγουσα από ποτέ και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξουν εκλογές ώστε η αλλαγή να γίνει πράξη» κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας, η βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, καθώς επίσης ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομικών Υγείας και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας στο «Ποτάμι» Λυκούργος Λιαρόπουλος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο «οικοδεσπότης» Σπύρος Κτενάς και οι συντονιστές της συζήτησης, δημοσιογράφοι, Νατάσσα Σπαγαδώρου και Μαρία Ακριβού. Ο κ. Κτενάς εγκαινίασε το νέο θεσμό των βραβείων Salus Index και αναφέρθηκε στα κριτήρια των διακρίσεων, τα οποία είναι οι οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών υγείας-φαρμάκου-ομορφιάς, η κοινωνική ευθύνη και το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και οι επενδύσεις σε καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη.
Η δημοσιογράφος του Onmed.gr, Νατάσσα Σπαγαδώρου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρήσεις στον κλάδο του φαρμάκου ζητούν το αυτονόητο από το κράτος, να μην υπάρχουν τρικλοποδιές που τις φέρνουν προ εκπλήξεων, καθώς και να απαλλαχθούν από τη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει το έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ως θετική εξέλιξη την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και της ΒΙΑΝΕΞ για την άφιξη της πρώτης παρτίδας βανκομυκίνης στην Κίνα, για την Υπουργική Απόφαση για τις κλινικές μελέτες και το κάλεσμά του σε διάλογο σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηναν η κ. Ασημακοπούλου και ο κ. Βλάχος. Η κ. Ασημακοπούλου τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα είναι αυτή «που θα μας οδηγήσει στη νέα Ελλάδα, η οποία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης μεγαλουργεί», αναφερόμενη στον κλάδο του φαρμάκου. Η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω «νοοτροπίες και πρακτικές που την οδήγησαν σε αυτό το χάλι» σημείωσε και προσέθεσε ότι ο μοχλός για να προχωρήσει η χώρα μπροστά είναι οι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Πάντως, παραδέχτηκε ότι ως πολιτεία «δεν έχουμε σταθεί στο ύψος της υποχρέωσής μας να στηρίξουμε όσο πρέπει την επιχειρηματικότητα».
Στο ίδιο ύφος και ο κ. Βλάχος δήλωσε, απευθυνόμενους στους εκπροσώπους των εταιρειών, ότι «μπορεί να σας έχουμε μπερδέψει» με διάφορα «εμπόδια και ανακολουθίες», όμως η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι «ιδεολογία μας» και όχι ευκαιριακή προεκλογική υπόσχεση, σημείωσε.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη της εισαγωγής της καινοτομίας στην παραγωγή, αναφερόμενος στο Innovation Project που στηρίζει ο ΣΦΕΕ για δεύτερη χρονιά. Επίσης, προέτρεψε την κυβέρνηση, καθώς είναι μέρες κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015, να πάρει αποφάσεις μακρύτερα από τα όρια που βάζει η τρόικα, για το μέλλον της υγείας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, κ. Σταύρος Μπελώνης, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για το φάρμακο και ειδικά για τα φαρμακεία είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που οι κυβερνώντες ευαγγελίζονται. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη διαλόγου της κυβέρνησης με όλη την αλυσίδα φαρμάκου, ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και να αρθούν τα εμπόδια που σήμερα προβάλλουν. Ανέφερε, επίσης, ότι τα φαρμακεία διεκδικούν ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως στοιχείο καινοτομίας των επιχειρήσεων του κλάδου.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε στην παρέμβασή του ότι πρέπει πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος να απαιτήσει τη χάραξη μίας σταθερής πορείας με κοινούς στόχους και λύσεις μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματικής κοινότητας για το μέλλον. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ανέφερε, υπέστη βίαιη και οριζόντια προσαρμογή, με άδικα μέτρα και παρενέργειες, τις οποίες δεν υπολόγισαν οι κυβερνώντες στη ζυγαριά «τι εξοικονομήθηκε, τι χάθηκε» για τα δημόσια ταμεία –αναφερόμενους σε φόρους και εργοδοτικές εισφορές. Τέλος, τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει πάνω από το 70% της ζήτησης στην ελληνική αγορά φαρμάκου, προσφέροντας ποιοτικά φάρμακα, σε χαμηλές τιμές και μικρή για τους ασθενείς συμμετοχή.
Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν είναι: ΒΙΑΝΕΞ, Pharmathen, Gilead Sciences Hellas, Novartis Hellas, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Boehringer Ingelheim Hellas, Pfizer Hellas, Jansen Cillag, Vitafarm, APIVITA, DEMO, Unilever Hellas, Power Health, Madochemie Hellas, Όμιλος Σαράντη, Actelion, Beiersdorf Hellas, ΣΥΦΑΝΟΠΕ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Genesis Pharma, SANOFI-AVENTIS, MSD, Unipharma.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕfEX, ΣΕΙΒ. Η ΒΙΑΝΕΞ ήταν μεταξύ των χορηγών και το Onmed.gr μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας.