Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Η εξέταση με PET/CT γίνεται σε 48 ώρες
Τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου στην ΠΟΕΔΗΝ.
Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λίστα αναμονής ενάμιση μήνα, για την εξέταση με PET/CT (ποζιτρονική τομογραφία) η οποία ανιχνεύει την εμφάνιση καρκίνου σε αρχικά στάδια, τονίζει η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ ανακριβείς.
Η διοίκηση του νοσοκομείου διευκρινίζει ότι η αναμονή είναι 48 ώρες, γιατί απαιτείται μια ημέρα για την προετοιμασία του ασθενούς και δίνεται προτεραιότητα με βάση τα κλινικά δεδομένα.
«Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, υποχρεωτικά, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε γραπτή ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι στο Παπαγεωργίου διενεργούνται επτά εξετάσεις στο μηχάνημα PET/CT την ημέρα και στο Θεαγένειο οκτώ εξετάσεις την εβδομάδα.
Για το μικρό αριθμό εξετάσεων την εβδομάδα στο Θεαγένειο, ο διοικητής Θεόδωρος Ρεβενάκης εξηγεί ότι, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, καθυστέρησε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται για την εξέταση.
Η εγκατάσταση του PET/CT στο ΓΝ Παπαγεωργίου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και το νοσοκομείο έχει υποβάλει επανειλημμένως πρόταση προς την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την κατασκευή ειδικής μονάδας παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για την συγκεκριμένη εξέταση, ωστόσο δεν έχει λάβει σχετική απάντηση. Να σημειωθεί ότι με την πρόταση αυτή συμφωνεί και η διοίκηση του Θεαγενείου.
Τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκου έχει προτείνει στο υπουργείο Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, για να προμηθεύει τα δύο δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν το μηχάνημα PET/CT (ΓΝ Παπαγεωργίου και Θεαγένειο) στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, η απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης του ειδικού μηχανήματος που ανέρχεται σε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει σε έναν χρόνο.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Παπαγεωργίου, με τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκου θα περιοριστούν τα έξοδα μεταφοράς του ραδιοφαρμάκου, το οποίο σήμερα έρχεται καθημερινά, οδικώς, από την Αθήνα. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι με την κατασκευή της μονάδας το κόστος της κάθε δόσης θα μπορούσε να μειωθεί στα 200-250 ευρώ, όσο είναι δηλαδή και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τα 750 ευρώ που είναι στην σήμερα στη χώρα μας.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)