Αντιγήρανση με γαργαλητό στο αυτί; Τι δείχνει νέα έρευνα
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Aging» συνδέει το αυτί μας με την καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης.
Το «γαργάλημα» του αυτιού με ηλεκτρικό ρεύμα αναχαιτίζει τη διαδικασία της γήρανσης στα άτομα άνω των 55 ετών, εξισορροπώντας το νευρικό σύστημα, αναφέρει η μελέτη την οποία επικαλείται η Independent.
Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Aging», δείχνουν πως το συγκεκριμένο είδος θεραπείας ελαττώνει το ρυθμό γήρανσης και βοηθά τους ανθρώπους να μεγαλώσουν όντας πιο υγιείς.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μπεατρίς Μπρίθερτον από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λιντς, δήλωσε: «Το αυτί είναι σαν μια πύλη μέσω της οποίας μπορούμε να εξασφαλίσουμε στο σώμα ισορροπία στον μεταβολισμό χωρίς φάρμακα ή άλλες παρεμβατικές μεθόδους»
Η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς περιλάμβανε μια θεραπεία μικρής διάρκειας κατά την οποία παρεχόταν καθημερινά μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για τη διέγερση των αυτιών για δύο εβδομάδες. Η διαδικασία ήταν ανώδυνη.
Αυτή η μέθοδος προστατεύει τους ανθρώπους από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές ασθένειες, κολπική μαρμαρυγή. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο ερεθισμός του πνευμονογαστρικού νεύρου το οποίο συνδέεται με το νευρικό σύστημα του σώματος οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής, βελτιωμένη διάθεση και ύπνο.
Το νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει διαδικασίες όπως η αναπνοή, η πέψη και η αρτηριακή πίεση, περιλαμβάνει το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Καθώς όμως ο άνθρωπος γερνά, η ισορροπία μεταξύ των δύο συστημάτων σταδιακά διαταράσσεται και το συμπαθητικό σύστημα κυριαρχεί του παρασυμπαθητικού.
Η συγκεκριμένη μελέτη βρήκε πως η θεραπεία διέγερσης του αυτιού ενισχύει τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού συστήματος, φέρνοντας το νευρικό σύστημα σε μια πιο υγιή ισορροπία.
Η Σούζαν Ντέουτσαρς, μια από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, φιλοδοξεί ότι μελλοντικές έρευνες θα δείξουν πως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για πολλές διαταραχές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Καιρός: Ελλάδα όπως... Αφρική - Καύσωνας προ των πυλών με θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς
Μιχαηλίδου: Το επίδομα τοκετού 2.000 ευρώ θα δίνεται σε όλους - Ποιοι εξαιρούνται