Μόλις το 20-30% των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C έχει διαγνωστεί στην Ελλάδα
Ο ετήσιος ρυθμός ατόμων που θεραπεύονται υπολείπεται κατά 50% έναντι των στόχων και ο ρυθμός νέων διαγνώσεων κατά 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρία με θέμα «Βελτιστοποίηση εξάλειψης της Ηπατίτιδας C στην Ελλάδα».
Η ειδική συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης «AIDS & Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία» που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με Κλινικές και Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Πάτρας, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στις 19-21 Σεπτεμβρίου.
Σημαντικά αποτελέσματα και επιμέρους επιτυχίες υπάρχουν και οφείλονται κυρίως στην ειδοποίηση για εξέταση για την ηπατίτιδα C (pop up) η οποία εντάχθηκε στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, στο πρόγραμμα «Αριστοτέλης» που αφορά στην ταχεία διάγνωση και διασύνδεση με τη φροντίδα των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) που είναι θετικοί σε HIV και ηπατίτιδα C στην περιοχή της Αθήνας και τέλος στο ολιστικό πρόγραμμα ανίχνευσης και διασύνδεσης για την ηπατίτιδα C στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Σημαντική υστέρηση, όμως, παρατηρείται στη διάγνωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό, καθώς εκτιμάται ότι έχει διαγνωσθεί μόλις το 20-30% των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα C.
Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απουσία κρατικής οικονομικής στήριξης ανάλογων απαραίτητων δράσεων καθώς οι παραπάνω οργανωμένες ενέργειες έχουν σχεδόν αποκλειστικά χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικούς πόρους, κάτι που ασφαλώς δεν εγγυάται τη συνέχεια των προγραμμάτων.
Τέλος, εντοπίστηκε η έλλειψη συστηματικής παρακολούθησης των κρίσιμων δεικτών που καταγράφουν την αποτελεσματικότητα των ενεργειών για την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης. Ως εκ τούτου καθίσταται απαραίτητη η επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων αλλά και η πολιτική βούληση ώστε να είναι εφικτός ο στόχος της εκρίζωσης της νόσου έως το 2030, σύμφωνα με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Άγγελος Χατζάκης (Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Hepatitis B and C Public Policy Association) και ο Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης (Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»). Συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων η κα Β. Σύψα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), ο κ. Η. Γκούντας (Senior Consultant MYO Health, Διδάκτωρ Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), η κα Ο. Αναγνώστου (MD, MPH Παθολόγος Μονάδων Υποκατάστασης, ΟΚΑΝΑ), ο κ. Ι. Γουλής (Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ., Δ’ Παθολογική Κλινική, Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο»), ο κ. Γ. Καλαμίτσης (Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας) και ο Σ. Μανωλακόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο»).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.