Υπ. Υγείας: Ενοποίηση ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, αλλαγές στην Επιτροπή HTA, συμψηφισμός επενδύσεων-clawback

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από το απόγευμα της Τετάρτης (25/09/2019) το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ρυθμίζει μια ευρεία σειρά θεμάτων, από τη μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, μέχρι την ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
INTIME NEWS
3'

Με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΕΚΑΒ, με την ανάθεση σε αυτό αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΠΥ. Η ενιαία λειτουργία των επιχειρησιακών κέντρων του ΕΚΑΒ θα επιτύχει αποτελεσματικότερη και πιο άμεση αντιμετώπιση των αιτημάτων προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, ιδίως σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων και επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Με τη μετατροπή του ΕΟΔΥ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του επιχειρησιακού χαρακτήρα του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) ως ΝΠΔΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό και τον πιο αυστηρό έλεγχό του από το υπουργείο Υγείας, είχε πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά των υποθέσεων που διερεύνησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι δημιουργούνται γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην επιχειρησιακή διάσταση του ΕΟΔΥ, ο σκοπός τους οποίου «δεν περιορίζεται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας των πολιτών, αλλά αποκτά διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης και στο ογκώδες έργο της διαχείρισης της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών».

Ως προς τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί μια τακτοποίηση εκκρεμών θεμάτων, όπως αυτό της εθελοντικής μείωσης τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων από τις εταιρείες, χωρίς όμως να επηρεάζονται οι τιμές των αντίστοιχων γενοσήμων. Επίσης, στο σχέδιο νόμου αποτυπώνεται η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το συμψηφισμό -μέχρι ένα ποσοστό- αναπτυξιακών δαπανών της φαρμακοβιομηχανίας με το clawback. Ειδικότερα, στο «καλάθι» του συμψηφισμού μπαίνουν οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, περιλαμβανομένων των κλινικών δοκιμών, καθώς και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σε επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης προϊόντων, ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής. Στα μέτρα μείωσης της επιβάρυνσης των παρόχων, εντάσσεται και η μείωση των ληξιπροθέσμων, με την καθιέρωση διαδικασίας για την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων οφειλών των νοσοκομείων καθώς και του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, αλλαγές έχουμε και στο θέμα της Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA). Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επιμέρους παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων, με στόχο την επιτάχυνση της τιμολόγησης, του αποτελεσματικότερου ελέγχου αποκλίσεων της φαρμακευτικής δαπάνης και της αποφυγής συσσώρευσης αιτημάτων τιμολόγησης, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, από τη διαδικασία αξιολόγησης εξαιρούνται τα γενόσημα και τα βιοομοειδή, με αναφορά σε φάρμακα που περιλαμβάνονται ήδη στον Κατάλογο Αποζημιούμενων φαρμάκων, τα ορφανά φάρμακα που καλύπτονται από διεθνή πρωτόκολλα, τα φάρμακα της μεσογειακής αναιμίας, τα εμβόλια, τα προϊόντα αίματος, οι συνδυασμοί γνωστών δραστικών ουσιών.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και 16:00. Το υπουργείο Υγείας καλεί κάθε κοινωνικό εταίρο και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας τις προτάσεις του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις