Εκτός ΕΟΠΥΥ μένουν νέα ιατροτεχνολογικά υλικά – Ανησυχία για τα αναλώσιμα του Διαβήτη
Πολύπλοκες διαδικασίες για την έγκριση και κυκλοφορία νέων υλικών και τεχνολογιών, απορρίψεις σε προϊόντα που προηγουμένως έχει εγκρίνει ο ΕΟΦ και καθυστερήσεις τουλάχιστον δύο ετών, καθιστούν ανέφικτη τη διάθεση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ βελτιωμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Αυτό καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο οποίος ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση ένταξη όλων των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ ιατροτεχνολογικών προϊόντων στις λίστες αποζημίωσης του Οργανισμού.
Με βάση τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες, τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα και τα Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ προκειμένου να εγκριθούν, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει δικό του μητρώο και κατηγοριοποίηση των προϊόντων αυτών, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, υποστηρίζει ο ΣΕΙΒ και προσθέτει πως υλικά εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ απορρίπτονται από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς αιτιολογία, κατηγοριοποιούνται αυθαίρετα, ενώ τα υλικά που τελικά εγκρίνονται, εισάγονται στις λίστες αποζημίωσης σε χρόνους που συχνά υπερβαίνουν τα δύο έτη.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να καθίσταται ανέφικτη η χρήση νέων υλικών και τεχνολογιών από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και αν οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα οικονομικά όρια που θέτει ο Οργανισμός. Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, και οι βελτιώσεις υφιστάμενων προϊόντων δεν μπαίνουν στις λίστες αποζημίωσης, όταν στην Ευρώπη διακινούνται κανονικά. Έτσι, δημιουργούνται ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων: εκείνοι που έχουν πρόσβαση στα αναχρονιστικά -όπως τα χαρακτηρίζει ο ΣΕΙΒ- προϊόντα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ και εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
«Ο ΣΕΙΒ ζητάει από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη όλων των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής στις λίστες αποζημίωσης του Οργανισμού, παρέχοντας στους ασφαλισμένους του το δικαίωμα της πρόσβασης σε όλα τα νέα υλικά και τις νέες τεχνολογίες. Οι εξελίξεις σε πολλά ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι συχνά ραγδαίες, καθώς κάθε χρόνο κυκλοφορούν νέα υλικά προς βελτίωση και συχνά αντικατάσταση των παλαιοτέρων» δήλωσε σχετικά, ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς.
Γεγονός η πρώτη αποχώρηση εταιρείας από την Ελλάδα
Παράλληλα, ανησυχία έχει προκαλέσει στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, η πρώτη αποχώρηση εταιρείας από την Ελλάδα, όπως και ο προϋπολογισμός που ενέκρινε το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, την 11η Οκτωβρίου 2019.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) θεωρεί σίγουρο ότι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναλώσιμα υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά.
«Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδους Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2019, η κατάσταση επιδεινώνεται και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, για ακόμη μία φορά, στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από Διαβήτη, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας. Λυπηρό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, για τους παραπάνω λόγους, έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas και αποχώρησε από την ελληνική αγορά» αναφέρει η Ομοσπονδία.
Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας ανέρχονται σε 965.293, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (14/11/2018). «Όλοι εμείς, οι εκπρόσωποι της πολυπληθέστερης ευπαθούς ομάδας στη χώρα μας, δεν θα διαπραγματευτούμε σε καμιά περίπτωση την υγεία μας, ούτε τις προϋποθέσεις που θα μας την εξασφαλίσουν. Θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε, με κινητοποιήσεις, τα αυτονόητα για την πάθησή μας, που κινδυνεύουν με τέτοιου είδους αποφάσεις να γίνουν ζητούμενα και να θέσουν την υγεία και τη ζωή μας σε περιπέτειες» τονίζει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ και ζητά από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσουν: «αφενός την παραμονή των αναλωσίμων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά και αφετέρου τη δική μας απρόσκοπτη, και χωρίς νόμιμες ή παράνομες επιβαρύνσεις, πρόσβαση σε αυτά, που θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά σε ποιότητα και ποσότητα, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη χρόνια πάθησή μας και να ζήσουμε τη ζωή μας με ποιότητα και αξιοπρέπεια!»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr