Ο Γιώργος Πατούλης έκανε το αντιγριπικό εμβόλιο – Χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών

Παράδειγμα προς… μίμηση, πρώτα απ’ όλα από τους συναδέλφους του, γενικότερα τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και από τον υπόλοιπο πληθυσμό και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, επιθυμεί να γίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εμβολιάστηκε σήμερα, Τρίτη (15/10/2019), με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό των υγειονομικών
INTIME NEWS
3'

Ο κ. Πατούλης εμβολιάστηκε στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΙΣΑ με θέμα τον «Αντιγριπικό Εμβολιασμό Υγειονομικών και Ευπαθών Ομάδων του Πληθυσμού».

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού και τη θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στην επικείμενη επιδημία της γρίπης. Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, κυρίως ηλικιωμένοι, ευπαθή άτομα και παιδιά, δοκιμάζονται από την προσβολή τους από τη γρίπη. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς που προσβάλλονται, χρειάζονται εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ το 1/3 από αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ καταλήγουν. Καλούμε τόσο τους υγειονομικούς που έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους πολίτες να νοσήσουν από γρίπη, όσο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Επίσης καλούμε την πολιτεία να φροντίσει αφενός για την ενημέρωση του κόσμου και αφετέρου για την επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και κλινών ΜΕΘ, γιατί η γρίπη κάθε χρόνο κοστίζει ανθρώπινες ζωές και δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ επισήμανε την έλλειψη εμβολίων που σημειώθηκε κατά την κορύφωση του επιδημικού κύματος της γρίπης στις αρχές του προηγούμενου Φεβρουαρίου. Παρόλο που η ενδεδειγμένη περίοδος εμβολιασμού είναι ο Οκτώβριος και η αρχή Νοεμβρίου, η ένταση της περσινής γρίπης διατήρησε τη ζήτηση του πληθυσμού για εμβολιασμό και τους επόμενους μήνες. Ο κ. Πατούλης πρόσθεσε επίσης, ότι κατά την περσινή περίοδο διατέθηκαν μόλις 20.000 εμβόλια για τους υγειονομικούς στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ το προσωπικό ξεπερνά τις 90.000.

Ωστόσο, για τα χαμηλά ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών δεν ευθύνεται ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, το ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών στη χώρας μας δεν ξεπερνά το 30%, ενώ σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου το αντίστοιχο ποσοστό είναι γύρω στο 65%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει στόχο το 75%.

Ήδη έχει αποσταλεί εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας, η οποία τονίζει την αναγκαιότητα εμβολιασμού των υγειονομικών. Σε συγκεκριμένα τμήματα των νοσοκομείων, μάλιστα, όπως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και οι ΜΕΘ, το ποσοστό κάλυψης θα πρέπει να είναι 100%. Οι λόγοι είναι ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της γρίπης και φροντίζουν ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που είναι ευάλωτοι σε νόσηση από γρίπη (25% θνητότητα σε νεογνά, 60% σε μεταμοσχευμένους). Επίσης, συχνά συνεχίζουν να εργάζονται με ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη, με αποτέλεσμα να αποτελούν πηγή νοσοκομειακής διασποράς του ιού.

Τέλος, τα αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης συμβάλλουν στη μείωση της νοσηρότητας, της θνητότητας και στη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Εποχική γρίπη: Οι κίνδυνοι για έγκυες και ευπαθείς ομάδες – Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις