Προ των πυλών οι ιώσεις του χειμώνα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Το φθινόπωρο αρχίζει να κάνει δυναμικά την εμφάνισή του και μαζί του οι εποχικές ιώσεις, οι λοιμώξεις και οι αρρώστιες του χειμώνα.
4'

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή συνήθως αρχίζουν και εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, κυρίως ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, που εκδηλώνονται με καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, μερικές φορές πυρετό κ.λπ. Πρόκειται για συμπτώματα συνήθως ελαφρά, που δεν θα κρατήσουν τα παιδιά μακριά από το σχολείο ή θα τα αναγκάσουν να πάρουν κάποιο ιδιαίτερο φάρμακο.

Όσο όμως θα προχωράμε προς τον χειμώνα τόσο η συμπτωματολογία αυτή θα γίνεται ολοένα και σοβαρότερη.

Μια από τις πιο σοβαρές νόσους είναι και η μηνιγγίτιδα τυπου Β. Με διόλου αμελητέο αριθμό κρουσμάτων να καταγράφεται στη χώρα μας κατά τις χειμερινές περιόδους των τελευταίων ετών και τα περισσότερα από αυτά να αφορούν σε παιδιά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ανάληψη μέτρων για την προστασία μας κρίνεται απαραίτητη, ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε.

Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα κρούσματα της νόσου που εμφανίζονται στη χώρα μας κάθε χρόνο για να διαπιστώσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, πόσω μάλλον αναλογιζόμενοι ότι κάποια από αυτά έχουν τραγικές συνέπειες. Η θλιβερή ιστορία του μόλις οκτώ μηνών βρέφους από την Κρήτη που έχασε τη ζωή του από μηνιγγίτιδα πέρυσι το καλοκαίρι αποτελεί ένα τραγικό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί για την υγεία και τη ζωή μας η «ύπουλη» αυτή νόσος.

Με τα συμπτώματά της να γίνονται δύσκολα αντιληπτά σε πρώτο στάδιο και συχνά να θυμίζουν εκείνα μιας απλής ίωσης (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος και εμετός), δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως με μεγάλη καθυστέρηση. Ως αποτέλεσμα αναζητούμε ιατρική βοήθεια όταν είναι αρκετά αργά, δηλαδή, όταν η μηνιγγίτιδα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή.

Οι κίνδυνοι για τα παιδιά και η σημασία της πρόληψης

Δεν είναι σίγουρα τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στη
μηνιγγίτιδα Β.

Η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία (και δη τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά) και τα φροντιστήρια και φυσικά, ο συνωστισμός μικρών και μεγάλων σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα, σε αθλητικά κέντρα ή μέσα μαζικής μεταφοράς, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

Το ανησυχητικό στοιχείο που πολλοί γονείς αγνοούν και σίγουρα αξίζει να γνωρίζουν είναι πως ένας στους δέκα ενήλικους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας ενήλικος μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως για παράδειγμα ένα απλό φιλί, τον βήχα και το φτάρνισμα!

Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες υπενθυμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας Β, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται απλώς για μία επιλογή αλλά για επιτακτική ανάγκη και ένα μέτρο πρόληψης ενάντια στη νόσο που, όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να σώσει ζωές.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι με τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς καταγράφηκαν κρούσματα μηνιγγίτιδας Β σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους άμεσα, ακόμη και αν το παιδί είναι αρκετά μικρό.

Αξίζει απλώς να αναφέρουμε πως ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Προσοχή, όμως: Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας κρίνεται επίσης απαραίτητος, δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λοιπόν, για τους γονείς να ενημερωθούν περαιτέρω σε ό,τι αφορά στη μηνιγγίτιδα Β για να την προλάβουν.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο που σίγουρα κάθε γονιός αξίζει να λάβει υπόψη του, βέβαια, είναι το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκεκριμένη νόσος εξελίσσεται ταχύτατα -μέσα σε 24 μόλις ώρες- και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Αναλογιζόμενοι, μάλιστα, το πόσο «ύπουλα» είναι -όπως προαναφέραμε- τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας Β, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί, μέσα σε ένα ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα.

Με τον κίνδυνο μετάδοσης να είναι αυξημένος την περίοδο που διανύουμε και τους
ειδικούς να προειδοποιούν για την επικινδυνότητα της νόσου, είναι ξεκάθαρο πως κάθε
γονιός πρέπει να λάβει τα μέτρα του σε ό,τι αφορά στην προστασία της οικογένειάς του
από τη μηνιγγίτιδα.

Ενημέρωση και πρόληψη. Αυτός είναι ο συνδυασμός που εν έτει 2019 μπορεί να
προστατεύσει την οικογένειά μας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εποχική γρίπη: 5 αντικείμενα που πρέπει να καθαρίζετε τακτικά για να μην «κολλήσετε» (εικόνες)