Σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό κέντρο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου με κεντρικό μήνυμα την πρόληψη, στην οποία δίνει μεγάλη σημασία η κυβέρνηση, όπως ανέφερε κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές. Ανακοίνωσε επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο για τη λειτουργία οργανωμένων προγραμμάτων προ συμπτωματικού ελέγχου για όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών, με δωρεάν μαστογραφίες και χωρίς παραπεμπτικό. Επανέλαβε πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ογκολογικών θεραπευτικών κέντρων στην Αθήνα και στην περιφέρεια, ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά η χώρα μας.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ένα τέτοιο πλήρες κέντρο Ακτινοθεραπείας με άρτιες υποδομές, σύγχρονα μηχανήματα και εργαστήρια σχεδιάζεται εντός του νοσοκομείου «Σωτηρία».
«Έχω άτομα στην οικογένειά μου με καρκίνο. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει καρκίνος. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει. «Δουλέψαμε για να ανακουφίσουμε τους ογκολογικούς ασθενείς και να καταργήσουμε τις ουρές της ντροπής», είπε. Το πρώτο βήμα έγινε με την χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων από ιδιωτικές κλινικές. Το δεύτερο βήμα είναι η χορήγηση από τα φαρμακεία της γειτονιάς και το τρίτο βήμα η κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων.
Πρέπει να μηδενίσουμε τον καρκίνο στην εργασία, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέος νόμος για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία με αυστηρότερο πλαίσιο και θα προχωρήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής οδηγίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία το 53% των καρκίνων σχετίζονται με την εργασία και το κόστος της μη περιφρούρησης υγείας και ασφάλειας της εργασίας είναι τεράστιο.
«Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη είναι το τρίπτυχο που πρέπει να γίνει "συνείδηση" και τρόπος ζωής, για να κερδίσουμε την μάχη με τον καρκίνο, την οποία πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, πολίτες». Τα παραπάνω τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δυστυχώς, είπε, ακόμη και σήμερα ο καρκίνος αποτελεί για κάποιους θέμα ταμπού με οδυνηρές παρενέργειες για τους ασθενείς και οικείους τους και οφείλουμε να «σπάσουμε αυτή τη σιωπή» και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να μιλήσουν ανοιχτά και ελεύθερα για τη νόσο, χωρίς να καταθλίβονται από το φόβο του στίγματος.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο μαστού 400.000 γυναίκες, κάθε χρόνο. Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία και σύμφωνα με στοιχεία οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%. Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική επιστήμη, ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Ευάγγελος Φιλόπουλος. Αναφέρθηκε σε τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ογκολογικός ασθενής: έλλειψη πλοήγησης στο Σύστημα Υγείας, φοβερή οικονομική τοξικότητα και ανυπαρξία υποστηρικτικής φροντίδας τα οποία, όπως είπε, πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr