Ξανθός: Καθυστερεί η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα C
«H εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και κρίσιμη προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία, στην οποία δεσμεύτηκε η χώρα μας το 2016. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C εκπονήθηκε από ειδικούς επιστήμονες το 2017, ενώ το 2018 συστάθηκε Επιστημονική Επιτροπή για την υλοποίηση και παρακολούθησή του» αναφέρει ο Ανδρέας Ξανθός.
Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Υγείας, «έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, με σημαντικότερο την εγγυημένη και καθολική πρόσβαση στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες. Η ευχερής πρόσβαση στα σύγχρονα και ακριβά αντι-ιικά φάρμακα που συντελούν στην εκρίζωση της φορείας, στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και προοπτικά στην εξάλειψη της νόσου, κατέστη εφικτή λόγω της πολύ πετυχημένης αρχικής διαπραγμάτευσης - για πρώτη φορά στην Ελλάδα- των τιμών αποζημίωσης αυτών των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από ειδική Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Αυτό οδήγησε σε συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για πολύ σημαντικές εκπτώσεις, η ισχύς των οποίων έληξε πριν από 1 χρόνο περίπου. Στη συνέχεια έγινε κλινική αξιολόγηση (ΗΤΑ) των διαθέσιμων φαρμάκων και εκ νέου διαπραγμάτευση τους από την Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, η οποία και κατέληξε σε συμφωνία που ενσωματώνει στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας τη φαρμακευτική καινοτομία, σε προσιτές τιμές για το Δημόσιο. Αυτό που εκκρεμεί είναι η έγκριση από τον υπουργό Υγείας των αποτελεσμάτων αυτής της θετικής διαπραγμάτευσης, κάτι που αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα του Σχεδίου Δράσης».
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 70.000-130.000 ενήλικες ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C και μόνο το 25% έχει διαγνωστεί. Η Επιτροπή για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης έκανε πολύ συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γι’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, με έμφαση στον έλεγχο ομάδων υψηλού κινδύνου όπως είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (7 στις 10 νέες μολύνσεις αφορούν άτομα με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών) και οι φυλακισμένοι. Η μείωση της υποδιάγνωσης στο γενικό πληθυσμό μέσω της προτροπής σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (γεννηθέντες από 1945-1980) για έλεγχο των αντισωμάτων της ηπατίτιδας C (με ειδικό μήνυμα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ) έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2019.
Ο υπουργός Υγείας ερωτάται εάν θα προχωρήσει άμεσα στην έγκριση και τελική υπογραφή των εμπιστευτικών συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την αποζημίωση των φαρμάκων που αφορούν την ηπατίτιδα C, όπως ζητούν η Επιτροπή Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου και οι Σύλλογοι των Ασθενών. Επίσης, ο κ. Ξανθός ζητά από τον υπουργό Υγείας να απαντήσει εάν θα συμβάλλει στη συνέχιση του έργου της Επιτροπής για την Υλοποίηση και Παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C, που αποτελεί εθνική υποχρέωση έναντι του ΠΟΥ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr