Έκτακτη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας για τον καταλογισμό 850.000 ευρώ σε γιατρό του ΕΣΥ

Με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο συναντήθηκε εκτάκτως την Τετάρτη (04/12/2019) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την απόφαση να καταλογιστεί το ποσό των 850.000 ευρώ σε νοσοκομειακό γιατρό της Λάρισας με βάση την εγκύκλιο Χουλιαράκη, εξαιτίας ιατρικής επιπλοκής σε περιστατικό που σημειώθηκε πριν από 17 χρόνια.
Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου ζητούν οι γιατροί
Π.Ι.Σ.
2'

Εκτός από τον ΠΙΣ, αίτημα για έκτακτη συνάντηση είχαν καταθέσει τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) όσο και η Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ενέργεια καταλογισμού υπέρογκου ποσού σε νοσοκομειακό γιατρό, για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί πριν από 17 χρόνια. Μάλιστα, υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις μετά την «απαράδεκτη εγκύκλιο», σημειώνει η Ομοσπονδία και ζητά άμεσα λύση.

Στη συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση («εγκύκλιος Χουλιαράκη») και προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα καταβάλλουν οι ίδιοι στο Δημόσιο την επιδικασθείσα αστική αποζημίωση, σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι συνέπειες θα είναι τραγικές, καθώς θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών. Ο ΠΙΣ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη συνολική νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά στο ιατρικό σφάλμα και την ιατρική αμέλεια, σε βάση ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ιατρών της χώρας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Επισήμανε δε ότι ένα ιατρικό σφάλμα, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο «Burnout» που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και προκαλείται κυρίως από τα εξαντλητικά ωράρια που επικρατούν για πολλά χρόνια στο ΕΣΥ, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το Burnout σε ειδική κατηγορία της ταξινόμησης νοσημάτων ICD-10, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του συνδρόμου ως μία σύγχρονη πάθηση.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις