«Αιτία πολέμου» οι ΣΔΙΤ στην Υγεία: Γιατί αντιδρούν γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Επεισοδιακή ήταν η έναρξη της ημερίδας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Ζάππειο, με θέμα τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

«Αιτία πολέμου» οι ΣΔΙΤ στην Υγεία: Γιατί αντιδρούν γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
INTIME NEWS
8'

Οι υγειονομικοί αντιδρούν στην προοπτική να ενταχθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, είτε ως σύνολο είτε κάποιες υπηρεσίες τους, όπως για παράδειγμα οι διαγνωστικές εξετάσεις. Οι ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία αποτελούν κυβερνητικό σχέδιο. Η πλειοψηφία του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έσπευσε να υιοθετήσει το σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διοργανώνοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη ημερίδα.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε παναττική στάση εργασίας σήμερα, Τετάρτη (11/12/2019) από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 και μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποίησε κινητοποίηση στο Ζάππειο, με αποτέλεσμα η ημερίδα να διακοπεί.

«Η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις ΣΔΙΤ» τονίζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Ο ΠΙΣ, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς επιχειρεί «για λογαριασμό της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, να ντύσει με επιστημονικό μανδύα τις αντιδραστικές αλλαγές, να εξωραΐσει τις ΣΔΙΤ και να μας πείσει για τα οφέλη και την αναγκαιότητά τους. Νομίζουν ότι είμαστε ιθαγενείς που θα μας ξεγελάσουν με χάντρες και καθρεφτάκια για να κερδοσκοπούν, σε βάρος των εργασιακών και επιστημονικών δικαιωμάτων μας και των ασθενών, οι επιχειρηματίες που ακονίζουν τα μαχαίρια τους διαγκωνιζόμενοι για τα κομμάτια της νέας επιχειρηματικής πίτας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι θα βγουν κερδισμένοι. Κερδισμένη θα βγει μία μερίδα επιχειρηματιών εντός και εκτός των νοσοκομείων που θα ωφεληθούν από τα νομιμοποιημένα φακελάκια και την επέκταση της μπίζνας με ιδιωτικές ασφαλιστικές, ιατρικούς τουρισμούς και τη σύνδεση των νοσοκομείων με ιδιώτες. Κερδισμένο θα βγει το 25% των μεγαλο-επιχειρηματιών διευθυντών και πανεπιστημιακών καθηγητάδων, που θα υποτάξουν την επιστημονική άσκηση της ιατρικής στην υπηρεσία του κέρδους, των περικοπών για την υγεία του λαού, συνολικά των επιταγών της ΕΕ και του κεφαλαίου. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να δίνουν νόμιμα ή νομιμοποιημένα φακελάκια άλλοτε στις κερδοσκοπικές άλλοτε στις μη κερδοσκοπικές (δημόσια νοσοκομεία - ΝΠΙΔ) επιχειρήσεις υγείας, να ακριβοπληρώνουν αν και εφόσον έχουν, για υπηρεσίες που δικαιούνται και που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν δωρεάν και σε υψηλότατο επίπεδο, από ένα αποκλειστικά δημόσιο κρατικό σύστημα υγείας. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί, συνολικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το ομολογεί άλλωστε η ηγεσία του ΠΙΣ ότι οι προτάσεις της σηματοδοτούν το χτύπημα των μισθολογικών, εργασιακών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων».

Αιτία πολέμου είναι και για την ΠΟΕΔΗΝ οι ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία. «Οι παθογένειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προκύπτουν από το τριτοκοσμικό ποσοστό δημόσιων δαπανών που είναι καθηλωμένο στο 5% (7,5% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.). Οι ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μας βρίσκονται στο 3,5% του ΑΕΠ όταν ο Μ.Ο. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 1% του ΑΕΠ. Αντί λοιπόν να γίνεται συζήτηση για την αντιστροφή του συστήματος υγείας, η κυβέρνηση ενθαρρύνει προτάσεις για περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του. Οι πολίτες πληρώνουν 6% εισφορά για υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις, ένα σωρό φόρους και όμως βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών. Δεν θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση της Υγείας που οραματίζονται κάποιοι φορείς της υγείας (π.χ. ΠΙΣ) που θέλουν να παίζουν το ρόλο του "λαγού" στις εκάστοτε κυβερνήσεις» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Αιτία πολέμου για την ΠΟΕΔΗΝ είναι:

• «Η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία για οποιονδήποτε λόγο. Προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού χρειάζεται το σύστημα. Χάσαμε 25.000 την περίοδο των μνημονίων.

• Η εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρείες στα νοσοκομεία για να πλουτίζουν σε βάρος των ασθενών και του Δημοσίου. Επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές χρειάζεται το σύστημα.

• Η μετατροπή της Νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες). Το Νοσοκομείο Σαντορίνης που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΜΥ ΑΕ) από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το σύστημα χρειάζεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία στο Μέσο Όρο των χωρών της Ε.Ε. και όχι περαιτέρω μετακύληση της λειτουργίας του στις τσέπες των πολιτών» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Εν κρυπτώ το πρόγραμμα της ημερίδας

Την ηγεσία του ΠΙΣ καταγγέλλουν τα μέλη Μετώπου (ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΣ του Συλλόγου, Δημήτρης Βαρνάβας και Μιχάλης Ψαλτάκος. «Αδιαφορώντας προκλητικά στη θύελλα προβλημάτων που ταλανίζουν τους γιατρούς, το σύστημα υγείας και την ελληνική κοινωνία, η μειοψηφική ηγεσία του ΠΙΣ επέλεξε να ασχοληθεί με ένα πρόβλημα που απασχολεί αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ, διοργανώνοντας ημερίδα για τη σύμπραξη του δημόσιου με τους ιδιώτες και για να ακριβολογούμε τη σύμπραξη δημοσίου με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κατάρτιση του προγράμματος της Ημερίδας έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να ζητηθεί η άποψη των άλλων παρατάξεων που συμμετέχουν και συγκροτούν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ και χωρίς να δοθεί δυνατότητα να εκφέρουν άποψη μέσω ομιλιών, προφανώς για να μη διαταράξουν το κλίμα ευφορίας και πλασματικής συναίνεσης στο εγχείρημα που σχεδίασε η ΝΔ και αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο ΠΙΣ ως κομματικός της βραχίονας. Ως αναμενόμενο, η πρωτοβουλία του ΠΙΣ να λειτουργήσει ως κυβερνητικό αντηχείο, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, προερχόμενες από την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και δεκάδες Σωματεία Νοσοκομείων, τα οποία διοργανώνουν συγκέντρωση στο χώρο του Ζαππείου, αντιδρώντας στον ευτελισμό του ΠΙΣ και κυρίως στην απόπειρα να ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια Νοσοκομεία, όταν η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας» αναφέρει το Μέτωπο.

Όπως υποστηρίζουν οι κύριοι Βαρνάβας και Ψαλτάκος, «είναι πλέον τεκμηριωμένο πως το μοντέλο των ΣΔΙΤ στην υγεία έχει αποτύχει στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που εφαρμόστηκε και σε χώρες διαφορετικών δομών, οικονομικού επιπέδου, συστημάτων υγείας και εφαρμογών πολιτικής υγείας». Οι σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με τις ΣΔΙΤ, συνολικά αλλά και ειδικότερα στον τομέα της υγείας, συνοψίζονται στα εξής, σύμφωνα με το Μέτωπο:

«1. Η εκ της φύσεως των ΣΔΙΤ εμπορευματοποίηση της φροντίδας υγείας

2. Ενώ η ευθύνη της παροχής των υπηρεσιών παραμένει στο κράτος, η παροχή της υπηρεσίας και ο έλεγχός της μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό τομέα

3. Τα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη των ΣΔΙΤ είναι ανεπαρκή

4. Τα κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τις «φυσιολογικές» αποδόσεις επί του κεφαλαίου, προσεγγίζοντας το 40-70% σε κάποιες περιπτώσεις

5. Η δυσκολία παρακολούθησης και ελέγχου εκ μέρους του κράτους και η δυσχέρεια στη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων προς αυτή την κατεύθυνση

6. Το μεγαλύτερο μέρος των εξοικονομήσεων οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω των ΣΔΙΤ συνδέεται με τη στελέχωση και το μισθολογικό κόστος. Είναι πρόδηλο ότι οι όροι εργασίας είναι χειρότεροι στον ιδιωτικό τομέα, με μικρότερη εργασιακή ασφάλεια, μικρότερους μισθούς και περισσότερες ώρες απασχόλησης

7. Οι ΣΔΙΤ παρέχουν οικονομικό κίνητρο για την επιλογή του είδους παροχής φροντίδας υγείας, αλλά και συνακόλουθα περιστατικών ασθενών

8. Μεγάλο μέρος της δαπάνης για τη φροντίδα του ασθενούς συνεχίζει να καλύπτεται από το κράτος (π.χ. φάρμακο)

9. Ο αντίκτυπος σε πολιτικό επίπεδο δε θα πρέπει να αγνοείται, εφόσον το κράτος δεν έχει το περιθώριο αποτυχίας και σε τέτοιες περιπτώσεις υποχρεώνεται να καλύπτει το επιπρόσθετο κόστος

10. Η ιδιωτική χρηματοδότηση και οι ΣΔΙΤ επικεντρώνονται σε κερδοφόρα έργα και όχι με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού

11. Δίνεται προτεραιότητα σε έργα ανάλογα με τη καταλληλόλητα τους για ΣΔΙΤ, και όχι με βάση τη σημαντικότητά τους στην επίτευξη των κοινωνικών οικονομικών στόχων της δημόσιας πολιτικής

12. Διαβρώνεται η έννοια της λογοδοσίας, εφόσον τίθενται σημαντικά εμπόδια στη συμμετοχή κρίσιμων εμπλεκομένων μερών (π.χ. ασθενείς και εργαζόμενοι)

13. Η διεθνής προώθηση των ΣΔΙΤ υπονομεύει τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και μπορεί να ενισχύσει τις διεφθαρμένες ελίτ».

Διαβάστε επίσης:

Ένταση και χημικά στο Ζάππειο - Εισβολή της ΠΟΕΔΗΝ και νοσοκομειακών γιατρών σε ημερίδα του ΠΙΣ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή