Παράνομες ιατρικές υπηρεσίες από ΜΚΟ – Σε ελέγχους προχωρά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Άμεση λήψη μέτρων, τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τα συναρμόδια Υπουργεία, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προκειμένου να σταματήσει η παράνομη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) οι οποίες παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να τηρούν το θεσμικό πλαίσιο.
INTIME NEWS
2'

Ο Σύλλογος ενημέρωσε με επιστολή τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για το θέμα. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, πολλές ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, άλλοτε προσλαμβάνουν -με υψηλότατες αμοιβές- γιατρούς και άλλοτε υπόσχονται προοπτική «εργασιακής εμπειρίας» και απόκτησης «επαγγελματικών δικαιωμάτων» σε γιατρούς τρίτων χωρών, προκειμένου να παράσχουν αυτοί δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, εντός του ελληνικού εδάφους. Παρά το γεγονός ότι δεν τηρείται η νομιμότητα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, οι εν λόγω ΜΚΟ χρηματοδοτούνται αδρά, κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια και μέσω δωρεών.

Όταν ξεκίνησαν οι μεγάλες προσφυγικές ροές και οι ανάγκες περίθαλψης οξύνθηκαν ραγδαία, υπήρξε κατανόηση και ανοχή στη μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών εντός της ελληνικής επικρατείας, αναφέρει ο ΠΙΣ. «Σήμερα όμως πρόκειται για παγιωμένη κατάσταση και επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει την κατάσταση «ανεξέλεγκτη» και «υγειονομική βόμβα στα θεμέλια του συστήματος υγείας», η οποία «προσβάλλει βάναυσα τους επαγγελματίες ιατρούς που έχουν νομίμως εγγραφεί στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και παρέχουν τις υπηρεσίες τους». Επίσης, συντηρείται η εισφοροδιαφυγή/φοροδιαφυγή, αφού οι εργαζόμενοι ιατροί συνήθως προέρχονται από το εξωτερικό, πληρώνονται στο εξωτερικό, παρότι εργάζονται στην Ελλάδα και δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, ούτε ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας, υποστηρίζει ο ΠΙΣ.

Ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι δεν προτίθεται να μείνει άπραγος. Πρώτο βήμα είναι η έκδοση οδηγιών προς τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα «για κάθε μη νομίμως αδειοδοτημένη ιατρική πράξη».

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποια ΜΚΟ οργανώνει τη λειτουργία ιατρείου, τότε απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης λειτουργίας ιατρείου, ενώ οι ιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους θα πρέπει να έχουν νομίμως εγγραφεί στα μητρώα του οικείου ιατρικού συλλόγου.

Σε περίπτωση παρεμβάσεων ιατρικού περιεχομένου, ιδιαίτερα για την πρόληψη, διάγνωση, προαγωγή και προάσπιση της υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς (όπως π.χ. οι πρόσφυγες-μετανάστες) τότε απαιτείται σχετική έγκριση με απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι θα ελέγχουν τη νομιμότητα των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις