Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας οι ψευδείς ειδήσεις για τον κοροναϊό
«Συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Νοσημάτων (ECDC). Παράλληλα όμως, σε ό,τι έχει να κάνει με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αλληλεγγύη των κρατών και το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, συμφωνήσαμε αν και εφόσον παραστεί ανάγκη – και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που το προσυπέγραψε αυτό – να υπάρχει ένας μηχανισμός προμήθειας φαρμάκων ή προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων ή μασκών για παράδειγμα. Αν βρεθεί κάποια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έλλειψη, να στηριχθεί. Να στηριχθούν και τρίτες χώρες που έχουν πιο ανίσχυρα υγειονομικά συστήματα από αυτά των ευρωπαϊκών χωρών και βέβαια η Κίνα στην πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε στο συμβούλιο, για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον ψηφιακό συγχρονισμό των δεδομένων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Ποια είναι αυτά τα περιστατικά τα οποία είναι επικίνδυνα, ποια έρχονται, ποια ελέγχονται, ποια είναι θετικά, ποια αρνητικά, ποια η επιδημιολογική αλληλουχία, πώς αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή, ποια οδηγούνται σε ίαση. Είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και στις Βρυξέλλες αλλά είδα και τον Γερμανό ομόλογό μου να διάκειται θετικά προς αυτό. Αυτό αν δημιουργηθεί στη μονάδα του χρόνου, θα προσφέρει στους επιστήμονές μας σημαντικά εργαλεία. Και βέβαια για λόγους προσωπικών δεδομένων, που είναι ευαίσθητα και σημαντικά, πρόσβαση σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα έχουν μόνο οι ιατρικές task forces των χωρών, σε ό,τι έχει να κάνει με την άμεση επέμβαση σε σχέση με τον ιό».
Για το ενδεχόμενο κρούσματος κοροναϊού στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και εμπεριστατωμένη επιστημονική ενημέρωση από τους ειδικούς. «Υπολογίζοντας τις σημαντικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτός ο ιός για τη Δημόσια Υγεία, δεν θα σπείρουμε τον πανικό. Θα ενημερώνουμε σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες, με έμφαση στην πρόληψη». Επιπλέον συνέστησε μεγάλη προσοχή στα θέματα Δημόσιας Υγείας. «Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα λάβει, αν χρειαστεί, συγκεκριμένα μέτρα για αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο καλό. Τα θέματα υγείας είναι στο Σύνταγμά μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πανικοβάλλει τον κόσμο» τόνισε.
«Ως προς τα αντιικά φάρμακα, τα φάρμακα, τις μάσκες, προφανώς και υπάρχει πρόβλεψη από τον ΕΟΦ, προφανώς και γίνονται προσπάθειες να υπάρχουν και σε επάρκεια. Βεβαίως, κάποια από αυτά παράγονται στην Κίνα. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται σε όλη την Ευρώπη. Αλλά λελογισμένα, όπως βλέπετε, με κινήσεις σωστές και ο ΕΟΦ και ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, με ένα οργανωμένο σχέδιο υπό το υπουργείο Υγείας, φροντίζουν για όλα αυτά. Και καλό θα είναι να αφήνουμε να μιλάνε αυτοί οι ειδικοί, οι καθηγητές, οι επιστήμονες, αυτοί που το γνωρίζουν» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός: Πρόταση Κικίλια για τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών της Ε.Ε
Κοροναϊός: Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων για ύποπτο κρούσμα σε 14χρονη - Άσκηση του ΕΚΑΒ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr