Σημαντική εξέλιξη στον καρκίνο του μαστού: Ο ρόλος της προεγχειρητικής θεραπείας

Σε μια σημαντική συμφωνία, η οποία ορίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες με βάση τα επικαιροποιημένα διεθνή δεδομένα για το ρόλο της προεγχειρητικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού, κατέληξε η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) και η Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε), το Σάββατο (22/02/2020).

Σημαντική εξέλιξη στον καρκίνο του μαστού: Ο ρόλος της προεγχειρητικής θεραπείας
PIXABAY
5'

Η προεγχειρητική (ή νεοεπικουρική θεραπεία) πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να προσφέρει μείωση των ριζικών χειρουργικών επεμβάσεων και μείωση της πιθανότητας μετάστασης σε συγκεκριμένο πληθυσμό με καρκίνο του μαστού. Τα κριτήρια επιλογής του κατάλληλου πληθυσμού γυναικών που μπορούν να ωφεληθούν, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνάντησης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Προεγχειρητική Θεραπεία στον καρκίνο του μαστού.

«Σήμερα συναντήθηκαν όλες οι επιστημονικές εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στον καρκίνο του μαστού, η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού, η Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, οι ακτινολόγοι του μαστού και οι παθολογοανατόμοι, με στόχο να συζητήσουμε τον ορισμό των οδηγιών για τη χρήση της προεγχειρητικής θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο μαστού» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.), Βασίλης Βενιζέλος σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης.

Τι είναι η προεγχειρητική θεραπεία

Η προεγχειρητική θεραπεία είναι χορήγηση φαρμάκων χημειοθεραπευτικών, ορμονοθεραπείας και άλλων, με στόχο να μικρύνει και μερικές φορές να εξαφανίσει την κακοήθεια και από το μαστό και από τη μασχάλη, διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος. Ωστόσο, είναι συγκεκριμένοι οι τύποι της κακοήθειας που ανταποκρίνονται σε αυτή τη θεραπεία.

«Οι ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο στάδιο αυτό έχουν δυνητικά την πιθανότητα ίασης. Οι γυναίκες με HER2 θετικό και τριπλά αρνητικό πρώιμο καρκίνο του μαστού ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου υποτροπής και θα πρέπει η θεραπεία, που θα τους δοθεί, να τους προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία και ελπίδα. Η προεγχειρητική θεραπεία, σε συγκεκριμένο και αυστηρά επιλεγμένο πληθυσμό γυναικών, φαίνεται να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, δίνοντας την ευκαιρία για εξατομίκευση της θεραπείας μετά το χειρουργείο. Ο Χειρουργός Μαστού έχει βασικό ρόλο στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της πορείας κάθε ασθενούς που υποβάλλεται σε προεγχειρητική θεραπεία και σε στενή συνεργασία με τον Παθολόγο-Ογκολόγο, στοχεύουν πάντα στο μέγιστο όφελος των ασθενών» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Χ.Ε.Μ. Σημαντικό επίσης είναι ότι η προεγχειρητική θεραπεία εφαρμόζεται σε μεγάλους όγκους, άνω των 2 εκατοστών, οι οποίοι μπορούν να χειρουργηθούν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι με την προεγχειρητική θεραπεία δεν αποφεύγεται το χειρουργείο.

Μία στις τρεις γυναίκες μπορεί να αποφύγει μαστεκτομή και μετάσταση

Αυτοί οι δύο τύποι καρκίνου (γυναίκες με HER2 θετικό και τριπλά αρνητικό πρώιμο καρκίνο του μαστού) αντιστοιχούν περίπου στο 30% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, επισήμανε ο κ. Εμμανουήλ Σαλούστρος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Ο καρκίνος του μαστού, εφόσον διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη τοπική (χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία) και συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχεύουσα θεραπεία), έχει εξαιρετικά θετική πρόγνωση για τις περισσότερες ασθενείς. Συνήθως η συστηματική θεραπεία ακολουθεί την χειρουργική επέμβαση. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ασθενών, η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική ή νεοεπικουρική θεραπεία). Η στρατηγική αυτή, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τις ασθενείς, τόσο όσον αφορά στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και την ανάγκη για ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις όσο και γιατί δίνει τη δυνατότητα για εξατομίκευση της θεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση και κατ’ επέκταση καλύτερη έκβαση της πορείας της ασθενούς.

AP_breast-cancer-gene.jpg
ASSOCIATED PRESS

Με απλά λόγια, μία στις τρεις γυναίκες μπορεί να αποφύγει τη μαστεκτομή, ενώ και στους δύο τύπους για τους οποίους προτείνεται η προεγχειρητική θεραπεία συζητάμε για μείωση της πιθανότητας μετάστασης ή και θανάτου, εξήγησε ο κ. Σαλούστρος. Επίσης, σημαντικό είναι ότι η προεγχειρητική θεραπεία υπαγορεύει τη συνέχεια της συστηματικής θεραπείας μετά το χειρουργείο, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Η βελτίωση της χειρουργικής θεραπείας χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, ως η μεγαλύτερη πρόοδος της περασμένης χρονιάς». Το γεγονός αυτό, ο κ. Σαλούστρος χαρακτήρισε ως «το ραφινάρισμα της χειρουργικής με τη βοήθεια της προεγχειρητικής θεραπείας». Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι η προεγχειρητική θεραπεία είναι μια πρακτική η οποία ξεκίνησε από τον καρκίνο του μαστού, έχει βρει εφαρμογή και σε άλλους τύπους καρκίνου και μελετάται σε ακόμη περισσότερους.

«Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, η χορήγηση προεγχειρητικής θεραπείας πριν την χειρουργική επέμβαση, συμβάλλει στον περιορισμό της έκτασης της επέμβασης στον μαστό και τη μασχάλη. Παράλληλα, συμβάλλει στην επιλογή της βέλτιστης μετεγχειρητικής θεραπείας, που εξασφαλίζει τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής και αύξηση της επιβίωσης» δήλωσε.

Σήμερα γνωρίζουμε τον καρκίνο καλύτερα

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες, καθώς καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 1,6 εκατ. περιστατικά παγκοσμίως, τα 8.000 στη χώρα μας.

Οι μελέτες για την προεγχειρητική θεραπεία μετρούν ήδη τρεις δεκαετίες. Η μεγάλη ώθηση όμως, δόθηκε τα τελευταία χρόνια, με τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις νέες φαρμακευτικές επιλογές. «Μάθαμε τον καρκίνο λίγο καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ε.Χ.Ε.Μ., Μιχαήλ Κοντός, αναφερόμενος επίσης στην καλύτερη δυνατότητα κατηγοριοποίησης των κακοηθειών και εξατομίκευσης της αντιμετώπισης των ασθενών.

Το επόμενο βήμα της Ε.Χ.Ε.Μ. και της Ε.Ο.Π.Ε. είναι να ενημερώσουν την ιατρική κοινότητα, για τις τελευταίες εξελίξεις και τον ορισμό των οδηγιών για την προεγχειρητική θεραπεία.

«Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε τα Ογκολογικά Συμβούλια των νοσοκομείων», διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος. «Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους γιατρούς για όσα συζητήσαμε σήμερα» καθώς και «τους συλλόγους ασθενών και τις οργανώσεις γυναικών που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού», κατέληξε ο πρόεδρος της Ε.Χ.Ε.Μ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή