Κοροναϊός: Πώς να απολυμάνετε τη θέση στο αεροπλάνο

Πώς μπορεί κάποιος να απολυμάνει τη θέση του στο αεροπλάνο για να μειώσει τις πιθανότητες διασποράς του κοροναϊού; - Τι αναφέρουν επιστήμονες; 
2'

Η δημοσιοποίηση περσινού βίντεο της Ναόμι Κάμπελ να καθαρίζει με απολυμαντικό πανί το κάθισμά της σε αεροσκάφος προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από τους χρήστες του Ιντερνετ, που κατηγόρησαν την καλλονή για υπερβολική αντίδραση και «αρρωστοφοβία». Το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού, όμως, απέδειξε ότι η τακτική αυτή μπορεί να αποβεί ωφέλιμη.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι απολυμαίνουν τα αεροσκάφη τους και ότι η καθαριότητα των αεροσκαφών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Κάποιοι ταξιδιώτες, όμως, νιώθουν την ανάγκη να ασχοληθούν οι ίδιοι με την απολύμανση των καθισμάτων και του χώρου γύρω από τη θέση τους. «Το αεροσκάφος και το κάθισμα είναι δημόσιος χώρος και γνωρίζουμε ότι πολλά μικρόβια ζουν πολύ χρόνο σε σκληρές επιφάνειες», λέει ο επιδημιολόγος Ααρον Μίλστοουν του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκιν, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Η εξάπλωση του ιού είναι πλέον ραγδαία. Ήδη στην Ιταλία παρουσιάστηκαν 1.145 κρούσματα σε μια ημέρα.

Δείτε εδώ

Η πρώτη συμβουλή

Η πρώτη συμβουλή των ειδικών αφορά την αποφυγή της επαφής των χεριών με το πρόσωπο. «Ο καθαρισμός επιφανειών στη θέση του επιβάτη δεν βλάπτει, εφόσον δεν οδηγεί σε ψευδαίσθηση ασφάλειας και συνοδεύεται από πλύσιμο χεριών», λέει ο μικροβιολόγος Αντριου Μέλε του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Ο ιός μεταφέρεται μέσω των εκκρίσεων της μύτης ή του σιέλου και εισέρχεται μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος. Παρότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, όπως το τραπεζάκι, η οθόνη, τα πόμολα τουαλέτας, άλλοι κοροναϊοί, όπως ο SARS και ο MERS, μπορούν να ζήσουν σε μέταλλο, γυαλί και πλαστικό μέχρι και εννέα ημέρες, εφόσον οι επιφάνειες αυτές δεν έχουν απολυμανθεί.

Μελέτη του πανεπιστημίου Εμορι έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της εποχικής γρίπης, οι ασφαλέστερες θέσεις στο αεροσκάφος είναι αυτές στα παράθυρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάθονταν σε θέσεις στα παράθυρα είχαν μικρότερη επαφή με πιθανούς ασθενείς. «Καθίστε σε παράθυρο και μη σηκώνεστε κατά τη διάρκεια της πτήσης, πίνετε υγρά και κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπο», λέει η καθηγήτρια Βιοϊατρικής, Βίκι Χέρτσμπεργκ.

Δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε με τα καθίσματα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση - Ανακοινώσεις και για το πότε και ποια σχολεία κλείνουν

Σοκ: Πέθανε διάσημος ηθοποιός επιτυχημένης σειράς του Netflix