ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 66ΧΡΟΝΟΥ
Κοροναϊός στην Ελλάδα: 5 νέοι ασθενείς, 89 στο σύνολο - Αγωνία για τα 4 «ορφανά» κρούσματα
Κοροναϊός: Ανακοινώνονται 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο, σύμφωναμε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο Κοροναϊό, ανέρχεται πλέον σε 89. Παράλληλα ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.
Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 να έχουν ανέλθει από τις 26 Φεβρουαρίου ως σήμερα στα 89 πλέον και με τη «μάχη» των υγειονομικών και των επιστημονικών αρχών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να επιβραδυνθεί η πορεία του ιού, η εκκληση του υπουργού Υγείας, Βσίλη Κικίλια, χθες Δευτέρα (09/03/2020), προς όσους συγκαταλέγονται σε ευπαθείς ομάδες ήταν σύντομη και περιεκτική.
«Παρότι η νόσος έχει σε μεγάλο ποσοστό ήπια συμπτωματολογία, θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν χωρεί καμία ανευθυνότητα, σημαίνει πως δεν αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ζητώ υπευθυνότητα για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα» είπε ο κ.Κικίλιας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως η νόσος είναι ήπια, ωστόσο τόνισε ότι έχει μεταδοτικότητα και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες, όπως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.
«Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γ' αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες: ανθρώπους με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αναπνευστικές ανεπάρκειες, ογκολογικούς ασθενείς.
Ποιοι άλλοι κινδυνεύουν; Οι ηλικιωμένοι. Να το πω απλά, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα.
Δεν μπορεί να υπάρχει "κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών".
Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Τα ορφανά κρούσματα
Την ίδια ώρα έντεκα νέα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (09/03), κατά τη νεότερη ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.
Ειδικότερα, από τα 56 κρούσματα που συνδέονται με την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, τα 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.
Από τους 84 ασθενείς, οι 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και οι υπόλοιποι 57 παραμένουν σε καλή κατάσταση και βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους. Οι 81 ασθενείς είναι Έλληνες και 3 ξένοι.
Το πιο σοβαρό περιστατικό έχει καταγραφεί στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου ο ασθενής νοσηλεύτεται με βαριά πνευμονία.
Πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού COVID-19, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν τέσσερα «ορφανά» κρούσματα.
Πρόκειται για κρούσματα, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, δεν έχουν ιστορικό και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει. Γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους η οποία είναι σε εξέλιξη.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:
- Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
- Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.
- Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.
- Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα – μεταξύ των οποίων και η συναυλία του Κολομβιανού Maluma που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο ΟΑΚΑ - όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.
- Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
- Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος των ύποπτων κρουςμάτων να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.
Με το παραμικρό σύμπτωμα, καθόμαστε σπίτι
Έγκαιρη «απομόνωση» με το παραμικρό σύμπτωμα. Αυτό είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνουν με ένταση οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο ιός, αναφέρουν, συμπεριφέρεται με «φοβερά παράξενο τρόπο» και παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι΄ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους άνω των 70 ετών και συστήνουν περιορισμό των μετακινήσεων τους και αποφυγή συναθροίσεων. Τονίζουν ότι οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για την προφύλαξη αυτής της ηλικιακής ομάδας και ο καθένας φέρει και την προσωπική του ευθύνη.
Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το κλείσιμο σχολείων, αναφέρουν ότι προκρίθηκε η πιο συνετή δράση και ίσως λίγο υπερβολική, σε σχέση με άλλες χώρες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.
Οι προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας, συμπληρώνουν, στρέφονται στη μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Στόχος που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσει το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες γίνεται. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» καθηγητή Ιατρικής για τρία από τα κρούσματα στην Αττική