Κορονοϊός: Ποιος είναι ο «ασθενής μηδέν»

Με την επιδημία του νέου κορονοϊού να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, βασικός στόχος μερίδας της επιστημονικής κοινότητας – πέραν της δημιουργίας εμβολίου – είναι ο εντοπισμός του «ασθενή μηδέν», γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κρίσιμων ερωτημάτων σχετικά με το πώς, πότε και γιατί ξεκίνησε.

Κορονοϊός: Ποιος είναι ο «ασθενής μηδέν»
Associated Press
6'

Ο ιός Covid-19 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος με περισσότερα από 129 κράτη να λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα πρόληψης και περιορισμού.

Στην Κίνα, όπου και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, με την πορεία εξάπλωσης της επιδημίας να έχει αρχίσει να εμφανίζει πτωτική τάση. Αν και ο Covid-19, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, μοιάζει να έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωσή του στην Κεντρική Κίνα, το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. Στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το απόγευμα της Παρασκευής (13/04), δήλωσαν πως το επίκεντρο πλέον της πανδημίας βρίσκεται στην Ευρώπη, όπου περισσότεροι από 30.000 έχουν προσβληθεί και πάνω από 1.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο νεός κορονοϊος στην Ελλάδα, μέχρι το Σάββατο 14 Μαρτίου του 2020, έχει αποδειχθεί θανατηφόρος για τρεις συμπολίτες μας και, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, άλλοι 228 έχουν προσβληθεί.

Δείτε στην παρακάτω gallery φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας:

Λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό των προσβληθέντων και το σύντομο -σχετικά- χρόνο εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, πολλοί λοιμοξιωλόγοι επικεντρώνονται μεταξύ άλλων και στον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, του «ασθενή μηδέν», καθώς - όπως υποστηρίζουν - θα μπορούσε να παράσχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς, πότε και γιατί ξεκίνησε η επιδημία. Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και μία μερίδα επιστημόνων που αντιτίθενται σε αυτό το εγχείρημα, αφού θεωρεί ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση σχετικά με την ασθένεια ή ακόμη και στη στιγματοποίηση του ατόμου.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πορεία εξάπλωσης:

Δείτε ΕΔΩ LIVE την εξάπλωση της φονικής πανδημίας

Ο «ασθενής μηδέν» του COVID-19

Αν και οι πληροφορίες για την έναρξη της επιδημίας του νέου κορονοϊού, είναι ακόμα συγκεχυμένες, οι κινεζικές Αρχές εικάζουν – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- ότι αυτή ξεκίνησε την 31η Δεκεμβρίου σε μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν, μητρόπολη της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα.

Μελέτη Κινέζων ερευνητών, όπως μεταδίδει το BBC, υποστηρίζει ότι ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με τον ιό Covid-19 εντοπίζεται την 1η Δεκεμβρίου 2019 και δεν είχε καμία επαφή με την αγορά θαλασσινών. Στην εν λόγω έρευνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν ηλικιωμένο άνδρα που υπέφερε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα -σύμφωνα με τα ευρήματα- 27 άτομα από δείγμα 41 ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο στα πρώτα στάδια της εμφάνισης «είχαν εκτεθεί στην αγορά».

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τα προσωρινά «νοσοκομεία» στην Ουχάν

Από την άλλη, πρόσφατο δημοσίευμα της South China Morning Post, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των κινεζικών Αρχών ο «ασθενής μηδέν» εντοπίζεται πολύ νωρίτερα, την 17η Νοεμβρίου 2019. Πρόκειται για έναν 55χρονο άνδρα, κάτοικο της επαρχίας Χουμπέι. Περισσότερες πληροφορίες για το «προφίλ» του φερόμενου «ασθενή μηδέν» δεν δίνονται, το δημοσίευμα όμως αναφέρει ότι από την 17η Νοεμβρίου έως και την 15η Δεκεμβρίου καταγράφονταν καθημερινά όλο και περισσότερα παρόμοια περιστατικά, φτάνοντας μάλιστα κάποια στιγμή και τα πέντε ημερησίως. Μέχρι την 20η Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της South China Morning Post, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει τα 60, ενώ την 27η Δεκεμβρίου είχαν ξεπεράσει τα 180.

Το ενδεχόμενο πάντως το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα να ξεκίνησε από αγορά θαλασσινών και να έχει μεταδοθεί από ένα ζωντανό ζώο σε έναν άνθρωπο – πριν ξεκινήσει η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο - εξακολουθεί να θεωρείται ως το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Πόλη - «φάντασμα» η Ουχάν – Το βραδινό ραντεβού των κατοίκων της που συγκλονίζει

Οι «ασθενείς μηδέν» στις επιδημίες

Η ιατρική κοινότητα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πόσο σημαντικός είναι ο εντοπισμός του πρώτου ασθενούς στην πορεία εξάπλωσης μίας επιδημίας, δύσκολα όμως θα αρνηθεί κάποιος ότι η μελέτη της υπόθεσης του δεν μπορεί να προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα και μπορεί να απαντήσει και στο ερώτημα: «είναι δυνατόν ένα άτομα να προκαλέσει ένα τόσο μεγάλο ξέσπασμα;».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ένας και μόνο ασθενής μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο ξέσπασμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι η επιδημία του Ebola 2014-2016 στη Δυτική Αφρική και η «Τυφοειδής Μαίρη» από την Ιρλανδία.

Στην περίπτωση του Ebola, ο οποίος σύμφωνα με τον ΠΟΥ σκότωσε πάνω από 11.000 ανθρώπους και μόλυνε πάνω από 28.000, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ξέσπασμα της επιδημίας ξεκίνησε με ένα μόνο άτομο - ένα αγόρι ηλικίας 2 ετών από τη Γουινέα - το οποίο ενδέχεται να είχε μολυνθεί παίζοντας σε ένα κούφιο δέντρο που «στέγαζε» μια αποικία νυχτερίδων.

Η «Τυφοειδής Μαρία», που η περίπτωση της παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ίσως είναι και η πιο γνωστή «ασθενής μηδέν». Η Mary Mallon ήταν από την Ιρλανδία και είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, όπου και εργαζόταν για πλούσιες οικογένειες ως μαγείρισσα. Μετά από δεκάδες τυφοειδών περιπτώσεων ανάμεσα σε πλούσιες οικογένειες στη Νέα Υόρκη, οι γιατροί παρακολούθησαν την Mallon και παρατήρησαν ότι οπουδήποτε είχε εργαστεί, τα μέλη της οικογένειας άρχισαν να αναπτύσσουν τον τυφοειδή πυρετό.

Mary_Mallon_in_hospital.jpg
Η «Τυφοειδής Μαίρη» σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκηςwikipedia.org

Οι γιατροί την ονόμασαν «υγιή φορέα της ασθένειας», δηλαδή κάποιος που μολύνθηκε από μια ασθένεια αλλά παρουσιάζει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη η ασθένεια έπληξε αρκετές χιλιάδες Αμερικανούς με ποσοστό θνησιμότητας 10%.

Η επιστημονική κοινότητα έχει πολλές ενδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο «αποτελεσματικοί» από άλλους στην εξάπλωση ιών όπως η Mary Mallon, η οποία είναι μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες περιπτώσεις ενός ατόμου που έχει αυτή την «ικανότητα», γνωστή ως «super-spreader».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έλληνας καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Πότε θα υποχωρήσει ο ιός από την Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή