Κορονοϊός: O χάρτης - σοκ με την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων
Πρωτοφανείς στιγμές ζει η Ελλάδα, αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού/κοροναϊού αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.
Γι' αυτό το λόγο, οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα που όμοια τους και με τέτοια μαζικότητα, δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ και που πριν από λίγους μήνες φάνταζαν αδιανόητα.
Τα έκτακτα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται παγκοσμίως και αυτά που είναι προ των πυλών θα έχουν ως αποτέλεσμα οι επόμενοι δύο -και όχι μόνο- μήνες να μας μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη.
Δείτε σε πραγματικό χρόνο (real time) την εξάπλωση της φονικής πανδημίας στον χάρτη που ακολουθεί:
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ COVID 19
Εντείνεται η ανησυχία των πολιτών για τον νέο κορωνοϊό και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία όλων. Μετά τον πρώτο θάνατο στη χώρα, πυκνώνει ο αριθμός των συμπολιτών μας που αναζητά τρόπο να κάνει διαγνωστικό έλεγχο για να δει αν έχει εκτεθεί στον SARS-CoV-2.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημική περιοχή (Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Βόρεια Ιταλία) και έχει νοσήσει ή είναι φορέας του ιού ή να έχετε οι ίδιοι επισκεφθεί τις επίμαχες περιοχές ή να ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου μόλυνσης, όπως π.χ. οι επαγγελματίες υγείας.
Tην ίδια ώρα έρχεται και πρόβλεψη - βόμβα από κορυφαίο Έλληνα καθηγητή για τον κορονοϊό: «Πιθανότητα για 5.000 κρούσματα σε 15 ημέρες».
Για τον καθηγητή, θα πρέπει να γίνουν ακόμη σκληρότερα τα μέτρα, προκειμένου να μη θρηνήσουμε αμέτρητα θύματα.
Ο Δημήτρης Κουρέτας σε ανάρτησή του προβλέπει μια δύσκολη συνέχεια, καθώς θεωρεί πως στις επόμενες ημέρες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα ξεπεράσει τα 5.000, όπως επανέλαβε και το πρωί της Δευτέρας στο Open Tv με τα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα μας να βρίσκονται ήδη κοντά σε αυτά που καταγράφει παγκοσμίως ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Ο χάρτης που δείχνει πότε έκλεισαν τα σχολεία είναι ενδεικτικός ότι όσες χώρες πρόλαβαν να κλείσουν εγκαίρως τα σχολεία έχουν καταφέρει να περιορίσουν - έστω και ελάχιστα - την διασπορά.
Οι χάρτες και τα διαγράμματα για τον κορονοϊό προκαλούν σοκ. Δείτε αναλυτικά:
ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση
- Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
- Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
Η διαδικασία για να υποβληθεί κανείς σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι η ακόλουθη:
α) καλείτε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.) και λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:
- 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
- 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
- 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
- 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
- 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
- 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» - Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» - Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» - Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και λήψη επιχρίσματος για διενέργεια του τεστ για τον SARS-CoV-2. Η ιατρική ομάδα ενδεχομένως να σας υποβάλλει και σε τεστ γρίπης για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.
β) Το ληφθέν δείγμα σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο "Αττικόν" και ΠΓΝΘ στη Λάρισα).
Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν. Εναλλακτικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθείτε στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνοι σας.
Το κόστος του τεστ για τον νέο κορωνοϊό ξεκινά από τα 120 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ (μαζί με το κόστος της ιατρικής επίσκεψης). Επίσης το τεστ της γρίπης ξεκινά από την τιμή των 10 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και στα 70 ευρώ (με ιατρική επίσκεψη).
Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και εξαρτάται από τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο.
Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να βγει σε 5-6 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες. Πως λαμβάνεται το δείγμα για το τεστ Η λήψη γενετικού υλικού γίνεται με πλαστικό στυλό με άκρο κατά προτίμηση από πολυεστέρα ή dacron και εφόσον αυτός δεν είναι διαθέσιμος, με πλαστικό βαμβακοφόρο στυλό.
Το επίχρισμα λαμβάνεται με τη βοήθεια γλωσσοπιέστρου από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, κυρίως από τις ρινικές κοιλότητες ή τον φάρυγγα. Μετά τη δειγματοληψία ο στυλός τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο το οποίο σφραγίζεται.
Επάνω στο σωληνάριο τοποθετείται η ετικέτα με τα εξής στοιχεία:
α) ονοματεπώνυμο του ασθενούς,
β) ημερομηνία λήψης του δείγματος και
γ) την Κλινική/Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας κ.α. Εν συνεχεία αποστέλλεται προς έλεγχο στο εργαστήριο.
Η εξάπλωσή του στην Ελλάδα μέσω διαδραστικού χάρτη
Τη γεωγραφική κατανομή των καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα και παγκοσμίως καταγράφει εφαρμογή του iMEdD Lab, παρουσιάζοντας συγκεντρωτικά τα στατιστικά στοιχεία, όπως αυτά γίνονται διαθέσιμα από τους επίσημους εθνικούς φορείς.
Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.320 εργαστηριακά δείγματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175.000 και οι θάνατοι τους 6.700.
Δείτε τον διαδραστικό χάρτη:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη να κλείσουν οι Εκκλησίες και ο ρόλος του Ιερώνυμου
Κορονοϊός: «Απομονωθείτε»! Νομπελίστας βιοφυσικός προειδοποιεί - Μόνο έτσι θα σωθεί η ανθρωπότητα