Κορονοϊός: Γιατί η Ελλάδα δεν ελέγχει όλα τα ύποπτα κρούσματα

Καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού εξαπλώνονται στη χώρα μας και πληθαίνουν τα περιστατικά εγχώριας μετάδοσης με άγνωστη πηγή, μεγαλώνει η ανησυχία των πολιτών και πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να εξεταστούν, όμως δεν ανήκουν στις ομάδες τις οποίες έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ για το τεστ στα δημόσια νοσοκομεία. Η δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου σε ιδιωτικές κλινικές υπάρχει, όμως κοστίζει από 170 έως 300 ευρώ.

Κορονοϊός: Γιατί η Ελλάδα δεν ελέγχει όλα τα ύποπτα κρούσματα
ASSOCIATED PRESS
6'

Επακόλουθο της ανησυχίας είναι να εκφράζονται αντιρρήσεις για το μοντέλο που εφαρμόζει η Ελλάδα στον εργαστηριακό έλεγχο και κάποιοι να «βλέπουν» σκοπιμότητα στη χαμηλή ανίχνευση κρουσμάτων.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξηγήσει ότι στα δημόσια νοσοκομεία εξετάζονται οι σοβαρές πνευμονίες, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες. Όσοι έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί πρέπει να παραμένουν σπίτι τους και να μην πηγαίνουν σε δομές υγείας με κίνδυνο, είτε να διασπείρουν τον ιό είτε να κολλήσουν.

Αναφορικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, για κάθε πέντε ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, υπάρχουν άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10%-15% των περιπτώσεων τη μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύτηκαν από το Imperial College στο Λονδίνο και αφορούσαν την επιδημία του Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία. Νομίζω ότι είναι ακόμα λιγότερο και έχουμε δικά μας ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν αυτό». Επομένως, τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα καταγεγραμμένα και για το λόγο αυτό ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες να μένουν σπίτι, προκειμένου να «σπάσει» η αλυσίδα της διασποράς.

«Πρέπει, επίσης, να καταλάβετε ότι ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο που να μην φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή το σύστημα υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, την Τρίτη (17/03/2020).

«Γίνεται αυτή τη στιγμή ειδικός σχεδιασμός ενός συστήματος καταγραφής περιστατικών στην κοινότητα, ο οποίος δεν θα ενέχει αυτό τον κίνδυνο και θα γίνεται κατά το δυνατόν σε δειγματοληψία στο σπίτι» πρόσθεσε. Σύντομα θα ενεργοποιηθούν κινητές μονάδες υγείας, οι οποίες θα συμβάλλουν και στον έλεγχο για τον κορονοϊό.

Για τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για τον εργαστηριακό έλεγχο, στα εργαστήρια αναφοράς της χώρας υπάρχει επάρκεια, αρκεί όμως «να μην ξοδεύονται άσκοπα σε δοκιμασίες οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα, σε ασυμπτωματικούς, σε ανθρώπους οι οποίοι είναι επαφές και δεν έχουν συμπτώματα και να μην καταστρατηγείται η στρατηγική μας. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια και πρέπει να υπάρξει επάρκεια μέχρι τέλους. Όντως υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα για τεχνικές που αφορούν στα προκαταρκτικά στάδια ανίχνευσης του ιού» διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Η Ισπανία, με περισσότερα από 13.700 θετικά κρούσματα, αποφάσισε να επιτάξει όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Μέχρι στιγμής, το σχέδιο στη χώρα μας προβλέπει την επίταξη κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές, εφόσον υπάρξει ανάγκη. Όμως, πληθαίνουν οι φωνές για την επίταξη και των εργαστηρίων τους, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα ελέγχου περισσότερων ύποπτων κρουσμάτων. Το ενδεχόμενο αυτό μελετά η κυβέρνηση.

Ήδη, τα εργαστήρια αναφοράς έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και γι’ αυτό καθυστερεί η ολοκλήρωση του ελέγχου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από μερικές μέρες, τα εκκρεμή δείγματα ήταν περίπου 200, ενώ ανακοινώθηκαν θετικά κρούσματα προηγούμενων ημερών, τα οποία δεν είχαν προλάβει να καταγραφούν.

«Τεστ, τεστ, τεστ»

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Ghebreyesus, πριν από δύο ημέρες απεύθυνε σε όλες τις χώρες την έκκληση: «Τεστ, τεστ, τεστ. Ελέγξτε κάθε ύποπτο περιστατικό. Απομονώστε τα θετικά κρούσματα, βρείτε με ποιους ήρθαν σε επαφή τις τελευταίες δύο ημέρες πριν παρουσιάσουν συμπτώματα και ελέγξτε κι αυτούς». Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ συστήνει τεστ μόνο στις επαφές που θα παρουσιάσουν συμπτώματα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ωστόσο, με βάση την επάρκεια υποδομών στα συστήματα υγείας ή στα αντιδραστήρια για τα τεστ, ο ΠΟΥ συστήνει την ιεράρχηση ομάδων πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Για τα αντιδραστήρια που χρειάζονται για τον εργαστηριακό έλεγχο του ιού, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι γίνεται προσπάθεια για αύξηση της παραγωγής σε συνεργασία με τις εταιρείες, προκειμένου να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση. Ο ΠΟΥ έχει στείλει περίπου 1,5 εκατομμύριο τεστ σε 120 χώρες.

Η ευρωπαϊκή οδηγία

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δεν έχει αλλάξει τη σύσταση προς τα ευρωπαϊκά κράτη, ως προς τον εργαστηριακό έλεγχο. Τονίζει ότι, ανάλογα με τη φάση εξάπλωσης τους ιού, κάθε χώρα μπορεί να προτεραιοποιεί ποιες ομάδες πληθυσμού θα πρέπει να εξετάζονται για το νέο κορονοϊό. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πότε θα πρέπει να εξεταστώ για τον COVID-19» απαντά:

«Η τρέχουσα σύσταση για το τεστ εξαρτάται από τη φάση της εξάπλωσης του ιού στη χώρα ή την περιοχή όπου ζείτε. Οι χώρες της Ευρώπης μπορεί να εφαρμόζουν διαφορετικά σενάρια, ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα, και οι τακτικές ελέγχου θα προσαρμόζονται στην κατάσταση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Οι εθνικές αρχές μπορεί να αποφασίσουν να ελέγχουν μόνο υποομάδες ύποπτων περιστατικών με βάση την εθνική επάρκεια για το τεστ, τη διαθεσιμότητα του αναγκαίου εξοπλισμού για τον έλεγχο, το επίπεδο της μετάδοσης του COVID-19 στην κοινότητα ή άλλα κριτήρια. Ως εθνική προσέγγιση, οι εθνικές αρχές μπορούν να έχουν ως προτεραιότητα τις ακόλουθες ομάδες:

- νοσηλευόμενους ασθενείς με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού

- περιστατικά με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού σε νοσοκομεία ή κέντρα μακράς φροντίδας (γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης κλπ.)

- ασθενείς με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού ή με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε συγκεκριμένες εξωνοσοκομειακές μονάδες ή νοσοκομεία, ώστε να εκτιμηθεί το εύρος της κυκλοφορίας του ιού στον πληθυσμό

- ηλικιωμένους με υποκείμενα χρόνια νοσήματα όπως αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπάθειες, αγγειοεγκεφαλικά νοσήματα, νεφρικά νοσήματα, ηπατικά νοσήματα, διαβήτη και ανοσοκοταστολή».

Διαβάστε επίσης:

Κορoνοϊός στην Ευρώπη: Χιλιάδες νεκροί, κλειστά σύνορα και αυστηρά μέτρα

Κορονοϊός: 5 νεκροί, 11 διασωληνωμένοι, 387 τα κρούσματα – H χαρτογράφηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Κορονοϊός - Ο λοιμωξιολόγος Σύψας προειδοποιεί: Θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή