Κορονοϊός - Κοντοζαμάνης: Τα Κέντρα Υγείας θα δέχονται κρούσματα και θα λαμβάνουν δείγματα
«Εκτός από τις 500 κινητές μονάδες υπάρχει πρόθεσή να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και πλέον μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας εκτός από τη λειτουργία των έξι Κέντρων Υγείας που έχετε ανακοινώσει; Αυτά τα Κέντρα Υγείας θα υποδέχονται πιθανά κρούσματα; Θα διενεργούν εργαστηριακούς ελέγχους;», ερωτήθηκε ο κ. Κοντοζαμάνης.
«Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα είναι παρούσα και εντάσσεται στον σχεδιασμό. Τα έξι κέντρα, που θα είναι κέντρα COVID-19, θα διασυνδέονται με τα νοσοκομεία αναφοράς», απάντησε και σημείωσε πως σε αυτά τα κέντρα «θα γίνεται λήψη δείγματος».
Συνεχίζοντας ανέφερε πως υπάρχει «γενικός σχεδιασμός σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα για όλη τη χώρα, τα αστικά κέντρα και την ύπαιρθο».
Τα Κέντρα Υγείας, όπως διευκρίνισε, θα ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα ώστε τα ύποπτα περιστατικά να μεταφέρονται στα νοσοκομεία ή γενικώς να υπάρχει μία παρακολούθησή τους.
Η δεύτερη ερώτηση του CNN Greece που απευθύνθηκε στον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, και αφορούσε τα μέτρα που λαμβάνουν ορισμένες από τις χώρες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν μονοψήφια νούμερα νεκρών.
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «είναι ακόμη πολύ νωρίς» για να εξαχθούν συμπεράσματα επ’ αυτού.
«Εξαρτάται καθαρά από την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού, τη δυνατότητα ανίχνευσής του αλλά και από το ποια κριτήρια γίνεται ο εργαστηριακός έλεγχος» εξήγησε και συμπλήρωσε:
«Τα τελικά αποτελέσματα από τη διασπορά σε έναν πληθυσμό θα τα έχουμε όταν έχει κάνει την πορεία του μέσα στον πληθυσμό. Είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε κάτι».
Όπως συμπλήρωσε, η μόνη χώρα που έχει ουσιαστική εμπειρία είναι η Κίνα. «Με βάση τα δεδομένα από αυτή (σ.σ. την Κίνα), όπου περνάει ο ιός δίνει αυτά τα στοιχεία:
- 80% πολύ ήπια ασθενείς
- 15% η κατάσταση των οποίων είναι σοβαρή και ίσως χρειασθούν νοσηλεία
- 5% που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Εξ αυτών ένα 2% καταλήγει σε θάνατο».