Κορονοϊός: Οι εμβολιασμοί εν μέσω της πανδημίας COVID-19 – Συστάσεις και προβληματισμοί

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις από το πεδίο για την ανακάλυψη κατάλληλου εμβολίου έναντι του νέου κορονοϊού. Ενδεχομένως το εμβόλιο να είναι έτοιμο το επόμενο φθινόπωρο, όμως θα περάσουν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να κυκλοφορήσει ευρέως και να είναι διαθέσιμο για τον πληθυσμό σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Κορονοϊός: Οι εμβολιασμοί εν μέσω της πανδημίας COVID-19 – Συστάσεις και προβληματισμοί
ASSOCIATED PRESS
4'

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο να διανύσουμε στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19 και θα πρέπει ο πληθυσμός να είναι καλά θωρακισμένος έναντι άλλων νοσημάτων που μπορούν να πλήξουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, οι συστάσεις των ειδικών επιστημόνων είναι να μην σταματήσουν οι εμβολιασμοί που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Όπως έχει επισημάνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε ομόφωνη απόφασή της, η διακοπή του εμβολιασμού στα παιδιά ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων, να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιδημία ιλαράς που έπληξε τη χώρα, πριν από περίπου δύο χρόνια. Επομένως, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως τα 2 έτη της ηλικίας τους χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας. Για τα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών, θα προγραμματίζονται οι επαναληπτικές δόσεις.

Ούτε οι ενήλικες, όμως, πρέπει να αμελήσουν τους εμβολιασμούς. Ειδικό βάρος έχει ήδη δοθεί στο εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης το επόμενο φθινόπωρο, αλλά και σε αυτό του πνευμονιόκοκκου για άτομα άνω των 65 ετών και ευπαθείς ομάδες, ως μέρη μιας σημαντικής στρατηγικής για τη δημόσια υγεία, για τον έλεγχο και την πρόληψη επιπλοκών από παρόμοιες νόσους με τη λοίμωξη COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, οι εμβολιασμοί έναντι της γρίπης για την επόμενη περίοδο αναμένονται να είναι πιο εκτεταμένοι από κάθε άλλη φορά.

Η Πολιτεία, από την πλευρά της, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη ώστε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες δόσεις και να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Κατά την περσινή περίοδο, οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί ήταν υψηλότεροι από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που οφείλεται στην ευρεία καμπάνια του υπουργείου Υγείας και εποπτευόμενων φορέων του. Αυτό που επισήμαναν, όμως, τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και η ΠΕΦ, ήταν ότι οι καμπάνιες δεν συνοδεύτηκαν από τη μέριμνα για την αντίστοιχη χρηματοδότηση των εμβολιασμών.

Έχει πολλές φορές τονιστεί, ότι η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση στο πώς χειρίζεται τη χρηματοδότηση των εμβολίων. Αντί να εντάσσει το κόστος τους στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία, όπως κάνουν οι άλλες χώρες και συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ, επιμένει λανθασμένα να συμπεριλαμβάνει τα εμβόλια στη φαρμακευτική δαπάνη. Πέρα από το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν είναι θεραπεία, αλλά πρόληψη που μπορούν να αποφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας, άμεση συνέπεια της επιλογής αυτής είναι να διογκώνεται περαιτέρω το clawback της ήδη ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης. Μόνο το clawback, δηλαδή το ποσό που υποχρεούνται να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του φαρμάκου, για το 2019 έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας τις υποχρεωτικές επιστροφές και τη φορολογία, οι εταιρείες καλούνται να επιστρέφουν στο κράτος το 70% του τζίρου τους.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών έχουν επανειλημμένα προτείνει την εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και την εξεύρεση ξεχωριστού κονδυλίου. Έχουν κατατεθεί δε και πιο εξειδικευμένες προτάσεις, το απαιτούμενο κονδύλι να προέλθει από το ταμείο της κοινωνικής Πρόνοιας. Άλλωστε η προαγωγή και προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί κοινωνική πολιτική. Ακριβώς την κοινωνική πολιτική πρέπει να ασκεί ολοκληρωμένα η Πολιτεία, καλύπτοντας επαρκώς όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτήν.

Διαβάστε επίσης:

Νέο επίδομα 400 ευρώ για μακροχρόνια άνεργους - Ποιοι και πότε θα το πάρουν

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή