Τροφές σε μαγνήσιο, ασπίδα κατά του εγκεφαλικού

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο αποτρέπουν το εγκεφαλικό επεισόδιο σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
1'

Όσοι δηλαδή εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό τους με πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και φασόλια έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, ιδίως ισχαιμικού τύπου.

Οι επιστήμονες του τμήματος διατροφικής επιδημιολογίας του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης ανέλυσαν όλες τις δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο θέμα κατά τα τελευταία 45 χρόνια και εστιάστηκαν σε επτά έρευνες που έγιναν την τελευταία 14ετία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, με μέση διάρκεια 11,5 χρόνια η κάθε μία.

Περίπου 6.500 άτομα από τα συνολικά 250.000 που κάλυπταν οι εν λόγω μελέτες (ποσοστό 3%), έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκειά τους.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι για κάθε 100 χιλιοστόγραμμα μαγνήσιο που ένας άνθρωπος λάμβανε παραπάνω κάθε μέρα με τη διατροφή του, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (η πιο συνηθισμένη μορφή, που προκαλείται από θρόμβο στο αίμα, σε αντιδιαστολή με το αιμορραγικό εγκεφαλικό) μειωνόταν 9% κατά μέσον όρο.